Sloop 700 woningen, nieuwbouw 1500 woningen in Nieuw-West 

Ingrijpende vernieuwing met autoluwe straten in Couperusbuurt, Ruychaverkwartier en Hoekenes 

De Burgemeester Roëllstraat in Slotermeer. De gemeente wil hier lage bebouwing slopen en vervangen door nieuwbouw met 3 tot 7 bouwlagen, zo staat er in de investeringsnota. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

In de Couperusbuurt, het Ruychaverkwartier en Hoekenes in Nieuw-West worden een kleine 700 woningen gesloopt en ruim 1500 woningen gebouwd. Er komen autoluwe straten om meer ruimte te maken voor groen en om te spelen. Het college van B en W heeft ingestemd met deze ingrijpende vernieuwingsplannen. De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren. 

In de Couperusbuurt in Slotermeer worden 370 sociale huurwoningen gesloopt en vervangen door 950 nieuwe appartementen, waarvan 528 sociale huurwoningen. De overige woningen worden middeldure huur- en vrije sectorwoningen. Het noordelijke deel van de buurt wordt gerenoveerd. De openbare ruimte wordt groener en autoluw. Stadgenoot heeft het plan aangepast zodat huurcontracten van sociale huurwoningen geldig blijven na de renovatie, zo stelt de gemeente.

Het Ruychaverkwartier in Geuzenveld wordt ingrijpend vernieuwd. Eigen Haard gaat 237 sociale huurwoningen slopen en vervangen door 430 nieuwe woningen, voorzieningen en bedrijven. De nieuwe verdeling van woningen is 55% sociale huur en 45% middenhuur. Dat sluit volgens de gemeente aan bij de ‘lokale behoefte aan woningen voor middeninkomens’. De buurt wordt autoluw met meer ruimte voor groen en spelen. Het college heeft besloten dat herhuisvesters hun parkeervergunning behouden als ze binnen het stadsdeel verhuizen en er geen eigen parkeerterrein aanwezig is. 

Aan de Hoekenes in de Blomwijckerbuurt gaat Stadgenoot 88 sociale huurwoningen slopen en vervangen door 150 nieuwe woningen. Van deze woningen zijn 90 in het middensegment en 60 in de vrije sector. De nieuwe gebouwen bestaan uit vijf stroken van elk vijf bouwlagen hoog en de openbare ruimte wordt groener en veiliger, aldus de gemeente.