Clubs in West gaan liveprogramma streamen

Bezoekers in de rij voor De Marktkantine, een beeld dat voorlopig niet terugkomt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Amsterdamse nachtclubs gaan liveprogramma’s streamen. Radion in Nieuw-West begint er vanavond mee. Ruim twintig clubs, waaronder De School en De Marktkantine, gaan met VPRO3voor12 beurtelings live optredens uitzenden, van donderdag tot en met zondag.

Het nachtleven is zwaar getroffen door de anti-coronamaatregelen, zoals veel andere sectoren. Clubs zijn gesloten, evenementen en muziekvoorstellingen zijn tot 1 september niet toegestaan. Dat heeft de veiligheidsregio Amsterdam nu besloten. Het levert een grote financiële strop op. Duizenden medewerkers, kunstenaars en makers zitten volgens de branche zonder werk en bij veel podia, clubs, festivals en clubavonden staat het water aan de lippen.

De stichting Nachtburgemeester Amsterdam heeft het initiatief genomen voor een Amsterdamse variant op het solidariteitsproject United We Stream, dat het nachtleven in Berlijn een beetje probeert te redden. De campagne moet het Amsterdamse nachtleven door de coronacrisis heen helpen. Kijkers kunnen via het platform geld doneren. Behalve DJ-sets en live optredens worden ook performances en gesprekken gestreamd. 

Aan het initiatief werken 22 clubs mee, waaronder een aantal in West: De School, De Marktkantine, Radion Amsterdam, Lofi, RadioRadio en Warehouse. De programma’s worden vanaf locatie uitgezonden tussen 20 en 24 uur. De clubs willen onderstrepen dat de nachtcultuur een belangrijk onderdeel is van het culturele aanbod van de stad.

Het is nog niet duidelijk op welke manier de clubs straks hun deuren weer kunnen openen. De 1,5-metersamenleving lijkt moeilijk te rijmen met het nachtleven. Het is de vraag of clubs op die manier ook nog wel rendabel kunnen draaien. De stichting Nachtburgemeester Amsterdam vreest dat een aantal clubs noodgedwongen zal moeten sluiten. 

Maximale leeftijdsgrens aan de deur?

Het Parool meldt dat clubs na heropening andere preventieve maatregelen willen invoeren, in plaats van de 1,5-meterregeling. In een brief aan het gemeentebestuur stellen ze een maximale leeftijdsgrens voor en het meten van temperaturen aan de deur, aldus het dagblad. De clubs redeneren dat het besmettingsrisico zeer laag is als alleen bijvoorbeeld twintigers en dertigers worden toegelaten.