Nog geen nieuwe plek voor club De Marktkantine

Manifestatie in april tegen de sluiting van De Marktkantine. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente heeft geen ruimtes beschikbaar voor clubs die weg moeten, zoals De Marktkantine aan de Jan van Galenstraat. “Het aanbod is zeer schaars en een inventarisatie naar geschikte ruimtes voor nachtcultuur heeft weinig opgeleverd”, meldt wethouder Touria Meliani (kunst en cultuur).

Bij vrijkomende panden kijkt de gemeente ook eerst of ze geschikt zijn om vluchtelingen op te vangen of andere voorzieningen te huisvesten, aldus de wethouder. De Marktkantine moet op 1 juli sluiten omdat de ontwikkelaar van het Marktkwartier -de nieuwe woonwijk op het Food Center- de plek al nodig zegt te hebben. 

Geen alternatief
Wethouder Meliani heeft momenteel geen alternatief voor de club. Zij schrijft dat ze ook wordt benaderd door meer partijen en initiatieven uit de nachtcultuur voor een passende locatie in de stad. Naast De Marktkantine moeten meer locaties op korte termijn sluiten, aldus de wethouder. 

Sloterdijk
De wethouder meldt wel dat er voor het gebied rond station Sloterdijk plannen worden ontwikkeld of gefaciliteerd voor nieuwe locaties voor clubs en evenementen. Bij bestaande en nieuw te ontwikkelen broedplaatsen wordt verkend of die ook nachtcultuur kunnen faciliteren, aldus de wethouder.

De School
Meliani schrijft verder dat het huurcontract voor gebouw De School aan de Jan van Breemenstraat zal worden verlengd, als de kantonrechter dat goedkeurt. Huurder is Post CS, dat nu restaurant en bar de School exploiteert en eerder club De School. De roemruchte club stopte in 2020, na kritiek op een gebrek aan inclusiviteit. De Westkrant meldde eerder al dat de gemeente voor het gebouw onlangs een nieuwe 24-uursvergunning en verbouwingsvergunning heeft verleend. 

DeWestkrant