Eten zonder poespas bij Meneer van Loon in De Baarsjes

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Na een wel héél enthousiaste mail van een van onze lezers, Gertjan Neerhof, surfte ik naar het menu van Meneer Van Loon in de Baarsjes. Mijn ogen bleven hangen bij de Eton Mess, een Engels toetje met een lollige geschiedenis. Oorspronkelijk bestaat het uit aardbeien, meringue en double cream en zou het zijn ontstaan tijdens een picknick van het Eton College.

Een labrador zou toen op een picknickmand zijn gaan zitten waardoor hij de pavlova met aardbeien die erin zat vernielde. Hoewel het dessert nu een rommeltje was, werd het gewoon opgegeten. Bij Meneer Van Loon bestaat de Eton Mess uit gemengd fruit en een room van slagroom en mascarpone. ‘Dát moet ik proeven’, dacht ik toen ik het las.

Doelgericht stap ik vandaag over de drempel van de Curaçaostraat 95. Meteen krijg ik een joekel van een appeltaart in mijn vizier. Ik krijg slappe knieën, zwicht en reserveer alvast een stuk. Ik heb de ruggengraat van een garnaal. Zó makkelijk van mijn pad te brengen. Ik kwam toch voor de Eton Mess?

Ter verdediging: de appeltaart is niet gemaakt door de eerste de beste. Patrick van Loon, de kok, stond eerder in de keuken van appeltaartmekka Villa Zeezicht in het centrum. Zijn Bibi was daar bedrijfsleidster. Toen Zeezicht dichtging, besloten ze voor zichzelf te beginnen. Op 13 maart was het zover. In hun restaurant vind je veel Franse en Italiaanse gerechten. “Eten zonder te veel poespas”, zegt Bibi. Eenvoud, wat een verademing!

Je eet er spaghetti arrabiata (9,50 euro) of biefstuk met kruidenboter. Tussen de specialiteiten van de maand zit een risotto met doperwtjes en tuinbonen en een scholfilet met tartaarsaus, friet en salade (16,50 euro). Het scholletje blijkt dé bestseller te zijn. Begrijpelijk, de zachte en verfijnde vis is de lekkerste vis van dit seizoen.

Na de appeltaart met voldoende appel en véél korst hangen we nog wat achter de vrolijk betegelde tafeltjes. Beetje kijken naar de ballende kinderen bij het grote terras met planten. Met wat fantasie kun je er de lavendel en bougainvillea zien bloeien. Een gemoedelijk sfeertje. Binnen wisselen Franse chansons en Spaanse hits elkaar af. Het lijkt de Méditerranée wel. Zeker weten dat we terugkomen. Al was het alleen maar om de Eton Mess te scoren.
https://www.facebook.com/meneervanloon/?fref=ts

DeWestkrant