Bret: klein, creatief dorp bij Sloterdijk

Mijke de Kok, Wouter Valkenier,Moon Brader, Edgars Rožkalns, Ruben Dahmen en Anthon Fasel van de Tuin van Bret (foto: Lauren Booster)
Hoogstins2024

Vanaf het perron zijn ze makkelijk te spotten: rode zeecontainers in het voor de rest grijze bedrijventerrein Sloterdijk. De Tuin van Bret: een wijngaard en paviljoenen voor creatieve ondernemers. De wijngaard is er al, de paviljoenen zullen in de zomer klaar zijn.

‘De Tuin van Bret is een initiatief van een aantal ondernemers om een plek te maken waar duurzaam economisch gewerkt wordt,’ vertelt initiatiefnemer en aandeelhouder Anthon Fasel. ‘We namen ons voor om veel hergebruik toe te passen. We maken producten die bijdragen aan een duurzame economie. Zo is er een upcycle university waar bezoekers voorbeelden kunnen zien  van her te gebruiken materialen en zelf iets kunnen maken. Ook komt er iemand die werkt met staal en containers gaat verwerken tot hekken en iemand die salsasaus maakt.’

In totaal komen er zeven paviljoenen te staan die zijn ontworpen door verschillende architecten, zoals Wouter Valkenier, Karin Dorrepaal, Saskia Oranje en Yvonne Modderman. Van deze paviljoenen zijn er inmiddels vier gebouwd.

Fit werken

Karin Dorrepaal en Saskia Oranje van DOORarchitecten hebben het P/FIT gebouw ontworpen. Het drie verdiepingen tellende paviljoen fungeert als testcase voor fit werken. ‘We willen ervoor zorgen dat iemand fitter weggaat, dan wanneer hij aankomt,’ zegt Karin Dorrepaal. ‘We willen dit bereiken door te experimenteren met kleurgebruik, verlichting, planten, goede akoestiek, frisse lucht, uitzicht en de juiste meubels.’  De architecten gaan daarbij het gebruik van staanplaatsen, balansborden en een werkplek met een schommel testen.

Voetensteun

Duurzaamheid is een essentieel onderdeel in alle projecten van DOORarchitecten. Zo werken ze samen met Desko, een bedrijf dat oude meubels opknapt en ze een nieuwe bestemming geeft. ‘Een leuk voorbeeld waar we mee bezig zijn is een voetensteun met verwarming. Zit-sta bureau’s zijn hartstikke populair. Wat als je verstelbare stoelen maakt, zodat mensen kunnen afwisselen? Maar dan wel met extra comfort, zoals een voetensteun mét verwarmingselement voor warme voeten.’

Leuke werkplekken

Het P/Fit gebouw is een samenstelling van de woorden ‘fit’ en ‘pit’. Pit verwijst naar de huurder van het gebouw, El Jefe. Hij maakt pittige salsasaus en gaat werken op de begane grond. De tweede en derde verdieping zullen het nieuwe pand worden van DOORarchitecten. ‘We vinden het superleuk om aan dit project te werken,’ zegt Dorrepaal. ‘Het is een uitdaging. Mijn compagnon Saskia Oranje en ik zijn twee jaar geleden begonnen met DOORarchitecten. We hebben zelf al wel heel veel ervaring, maar een eigen bureau is toch wat anders. Inmiddels zijn we met z’n tienen. Dit is een leerzaam project dat – daar gaan we vanuit – ook nog eens zal leiden tot leuke werkplekken!’

‘Kerk van Bret’

Het hoogste gebouw in de tuin wordt de ‘Kerk van Bret’ genoemd en is een ontwerp van Anthon Fasel en heet zo vanwege de vorm. ‘Hierin komen werkplekken voor creatieven, die in een gedeelde ruimte kunnen werken en samenwerken als dat zo uitkomt. Ook komt er misschien een duurzame cateraar op de begane grond en zo zijn er meer ideeën voor het gebruiken van de ruimte in de kerk.’

Wijngaard

In de Tuin van Bret staat een wijngaard, een initiatief van Yvonne Modderman en Jeroen van der Voorn. Mensen kunnen een aantal vierkante meters huren en hun eigen wijngaard onderhouden. Volgend jaar worden de eerste proefwijnen gemaakt. Er waren geruchten over een bierbrouwerij, maar de kans is groot dat dit niet meer doorgaat. ‘Misschien dat we hier wel een cursus bierbrouwen gaan geven en dat je na afloop een flesje mee naar huis kan nemen,’ zegt Fasel. ‘Maar om een productie te draaien moet je enorme investeringen doen en heel veel ruimte hebben. Dat vinden we zonde.’

Theater

Zijn er nog meer plannen? ‘Er is een plan voor een tijdelijk theater. En in het verlengde van de Kastrupstraat is nog een strook grond vrij,’ zegt Fasel. ‘We zijn in overleg met de eigenaar en de beheerder van de grond, want het liefst zouden wij daar ook dingen doen. Misschien kunnen daar foodtrucks staan.’