Stadsdeel dreigt met wegknippen huurfietsen

Huurfietsen Donkey Republic bij molen De Otter in Amsterdam-West
Deelfietsen in april 2017 bij molen De Otter. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Donkey Republic moet huurfietsen weghalen uit openbare rekken, anders knipt stadsdeel West ze weg. Dat heeft stadsdeelbestuurder Fenna Ulichki aan het bedrijf laten weten. De deelfietsen (12,50 euro per dag) kunnen via een app worden gehuurd.

De Westkrant signaleerde onlangs dat tientallen huurfietsen van Donkey Republic in de openbare ruimte van West zijn neergezet. Donkey Republic is een Deens bedrijf dat sets met speciale sloten levert voor fietsen die dan via een app kunnen worden gehuurd. De doelgroep bestaat volgens het bedrijf uit toeristen.

Het stallen van de huurfietsen in openbare rekken kwam als een onaangename verrassing voor het stadsdeel. Volgens Ulichki kunnen bedrijven niet zomaar deelfietsen in fietsenrekken plaatsen. Het stadsdeel is juist druk bezig om de vaak overvolle rekken op te schonen. Fietsen die zes weken niet van hun plaats komen, kunnen worden weggehaald.

De centrale stad liet al eerder in een reactie weten te overwegen om het gebruik van de openbare ruimte door deelfietsconcepten te reguleren.