Maximaal 30 km/u bijna overal in West vanaf december 2023

Dit wordt het nieuwe normaal: 30 km/u, zoals hier al in de Eerste Constantijn Huygensstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De maximum-snelheid gaat in december 2023 op 270 kilometer drukke stadsstraten omlaag naar 30 kilometer per uur. Straks is 80 procent van de wegen een 30 km/u-weg. In West gaat de toegestane snelheid bijna overal omlaag naar 30 km/u, op enkele uitzonderingen na. Het verkeer wordt zo veiliger en stiller, aldus de gemeente.

De gemeenteraad beslist in januari over het plan. Op een interactieve kaart is te zien waar de snelheid omlaag gaat naar 30 km/u, en op welke plekken de limiet (voorlopig) 50 km/u blijft. Via de volgende link zijn ook de plannen tot op straatniveau in West en Nieuw-West te zien: https://maps.amsterdam.nl/30km/

De gemeente bereidt de veranderingen voor, onder meer met aanpassingen aan stoplichten, borden en lijnen. Ook komt er een voorlichtingscampagne. Automobilisten krijgen een waarschuwing als zij zich niet aan de maximum-snelheid houden. “Denk hierbij aan auto’s die waarschuwen als je te hard rijdt. Ook gaan we handhaven, bijvoorbeeld met vaste en mobiele flitspalen die rouleren door de stad.” 

Bussen en trams op aparte banen mogen daar 50 km/u blijven rijden. Maar op veel andere plekken moet de snelheid van bussen en trams omlaag naar 30. Op sommige wegen komen er aparte banen bij, zo is de bedoeling. De gemeente onderzoekt met GVB en de Vervoerregio hoe de vertragingen voor het openbaar vervoer kunnen worden beperkt. 

Screenshot van de interactieve kaart van de gemeente. Op blauwe wegen geldt eind 2023 een maximumsnelheid van 30 km/u. Op de roodgekleurde wegen blijft de limiet (voorlopig) 50 km/u.
DeWestkrant