VVD: proef tegen straatintimidatie in Jan Eef en op Mercatorplein

Jan Evertsenstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De VVD pleit voor een pilot met maatregelen tegen straatintimidatie. De partij stelt voor een ‘straatintimidatievrije zone’ in te stellen op een hotspot, waarbij de Jan Evertsenstraat en het Mercatorplein worden genoemd. 

Mensen die daar lastig worden gevallen, kunnen dit dan laagdrempelig melden via een app of whatsapp. Politie of handhaving zouden de melding daarna moeten oppakken. De zone wordt afgebakend met speciale borden en stickers, volgens het plan. Buurtcentra, scholen en andere instellingen moeten worden betrokken bij het bekendmaken en ontwikkelen van de zone.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de jonge vrouwen wordt lastiggevallen op straat, aldus fractievoorzitter Claire Martens in een initiatiefvoorstel. “De VVD stelt voor een dergelijke pilot te houden op een plek waar straatintimidatie veelvuldig plaatsvindt, zoals het Mercatorplein en de Jan Evertsenstraat in West. Bij succes kan de pilot worden uitgebreid naar andere delen van de stad.”

Het initiatiefvoorstel is bedoeld om straatintimidatie in de hele stad tegen te gaan. Zo moet er ook een bewustwordingscampagne komen met online filmpjes. Het voorstel komt begin volgend jaar op de agenda van de gemeenteraad, zo is de bedoeling.