De Kinkerstraat is de BBQ-straat van West

De Volkskruidentuin. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Om in no time alles voor je BBQ bij elkaar te scharrelen, kun je het best naar de Kinkerstraat gaan. In het onwaarschijnlijke geval dat je niet alles in de winkels vindt, kun je verder shoppen op de Ten Katemarkt.

Een zomer zonder minstens één BBQ-party is géén zomer, wat mij betreft. Lekker met vrienden borrelen, babbelen en erop los grillen. Gezelliger wordt het niet! Maar of je nu in je tuin, balkon of in het park aan de slag gaat, je zult toch echt eerst moeten inslaan. In de Kinkerstraat kun je je lol op.

Sener (49A)
De zaak van Hüseyin Teker is een schatkist vol groente, fruit, delicatessen en Italiaanse zoetigheden (tiramisu, hazelnootkoekjes). Je vindt er de beste groenten voor op de BBQ en om een salade van te maken. Extra handig is dat Hüseyin ook huisgemaakte kant-en-klare salades in de vitrine heeft. De spinaziesalade met rozijnen, Parmezaanse kaas, walnoot en een granaatappeldressing is een van de bestsellers. Als je ‘m proeft, weet je waarom.

Kwaliteitsslagerij René van der Schaft (92-94)
Ambachtelijke slagers als René zijn in de stad op één hand te tellen. Hij maakt al zijn vleeswaren zelf, van de carpaccio tot de porchetta, Italiaanse varkensrollade. “Het gros van de slagers koopt alles kant-en-klaar in bij vleesfabrieken.” Het liefst draait hij de hele dag worsten. In zijn werkruimte staat het Handboek Worst en Vleeswaren van Paul van Trigt. ”Mijn bijbel! Ik kan de inhoud wel dromen”, zegt hij. Volgens René zijn al zijn worsten top, maar springt één type worst er bovenuit: zijn ‘salsicciaatjes’, Italiaanse varkensworstjes. Overigens heeft hij ook ‘gewoon’ Argentijnse ribeye en lamsvlees. Voor elk wat wils, dus.

De Volkskruidentuin (142)
Het is altijd een feest om hier over de drempel te stappen. Je waant je meteen in een markt in het Midden-Oosten: een gepeperd aroma om je heen, oneindig veel bakjes met gedroogde kruiden en specerijen. Noem een ingrediënt om je vlees of vis mee in te wrijven of je marinade mee áf te maken, en je vindt het in De Volkskruidentuin; van zwart zeezout en gerookt paprikapoeder tot Madame Jeanette chilivlokken en chipotlepeper.

Viscenter Volendam (181)
Sinds ze in 2000 trouwden, staan Jack en Kim samen in de zaak die Jacks opa in 1964 begon. In de loop der tijd is het aanbod van verse vis behoorlijk uitgebreid en een stuk luxer geworden. Tonijn, gamba’s, coquilles, tong. No problem, het ligt allemaal voor je neus. Sterker nog: vrijwel elke dag komt er weer een kersverse lading bij.

Hoogstins Boekhandel (117)
Hoogstins is net een Winkel van Sinkel”, zegt eigenaar Eelke. Behalve boeken verkoopt hij agenda’s, kaarten, luxe cadeauartikelen en méér. Tussen de boeken zitten flink wat kookboeken. Qua BBQ kun je onder meer kiezen uit de BBQ Bijbel van Julius Jaspers en Smokey Goodness van Jord Althuizen. Hete kolen compleet is ook een aanrader.

Meesterslijpers (267-271)
De culinaire wereld loopt de deur plat bij deze unieke winkel, die zowel een slijperij, grafeerstudio als kookwinkel is. De Japanse koksmessen zijn er het neusje van de zalm. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor borrelplanken, barbecues en BBQ-accessoires. Je vindt er eenvoudige houtskool barbecues voor een paar tientjes, maar ook keramische barbecues voor honderden euro’s. Op zo’n professioneel apparaat kun je behalve grillen ook bakken, stoven en slowcooken.

DeWestkrant