Wie redt de boompjes in de Kinkerstraat? Gemeente komt alsnog in actie

Een van de bakken met verdord groen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het groen moest de Kinkerstraat opfleuren. Maar de boompjes die werden geplant in grote bakken bij de opknapbeurt in 2016 staan te verpieteren en sommige zijn al dood. De gemeente komt na vragen van De Westkrant alsnog in actie en gaat de bomen in het eerste deel van de straat water geven. Ook zullen dode bomen worden vervangen. 

Buurtbewoner Pieter Voogt meldde het probleem eerder bij de gemeente, maar kreeg als antwoord dat de gemeente ‘niet de materialen en middelen heeft om alle plantenbakken/plantvakken te voorzien van water’. De boompjes moesten het hebben van regenwater, maar dat is zeer schaars deze zomer.

Voogt zag zichzelf niet in staat om alleen met zijn gietertje al het groen in leven te houden. Hij zei te hopen dat de Vomar kan helpen door medewerkers af en toe wat emmers water uit de gracht te laten halen. “De Vomar is de grootste winkel van de straat en is ook in de hete zomermaanden open, terwijl bewoners dan vaak op vakantie zijn.”

Ook andere winkeliers kunnen de handen uit de mouwen steken, vindt hij. “Alle winkeliers hebben belang bij een mooie straat en zouden elk makkelijk voor één bak kunnen zorgen.” Maar volgens Voogt is er ‘weinig sociale cohesie’ omdat winkels vaak veranderen van eigenaar. 

UPDATE: De gemeente erkent donderdagochtend dat er iets is misgegaan bij het beheer van de bomen. Er is volgens een woordvoerder geen goede overdracht geweest van de aannemer -die in de eerste periode verantwoordelijk was- naar de gemeente. “Uiteraard neemt de gemeente meteen maatregelen om dit te herstellen. De bomen krijgen vandaag meteen water. Daarna wordt er geïnventariseerd welke bomen dood zijn en vervangen moeten worden. De bomen worden in het reguliere beheer opgenomen zodat dit zich niet meer voor kan doen.” Buurtbewoner Pieter Voogt reageert verheugd. ‘Dit is fantastisch goed nieuws!’

Bomen in de Kinkerstraat hebben het zwaar. In een ander deel van de straat zijn recentelijk zestien honingbomen gekapt vanwege de herinrichting. De bedoeling is dat daar straks nieuw groen terugkomt.

Foto Richard Mooyman