Het regent kruiden en specerijen bij La-La-IJs

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

De ijsmaker van La-La-IJs in Oud-West laat zijn creativiteit graag de vrije loop en heeft weer flink wat nieuwe creaties voor je bedacht.

Dat wij in West wel raad weten met ijs, is een publiek geheim. In dit artikel beschreef ik onlangs op welke manieren wij zoal ijs eten: op een croissant, in de koffie, samen met burrata. Alsof dat nog niet genoeg is, heb je er nóg een optie bij. Michel, de ijsmaker van La-La-IJs in de Tollenstraat, is de laatste tijd namelijk losgegaan met kruiden en specerijen. En dat levert verrukkelijke creaties op.

Biologische ingrediënten
Michel draait zijn ambachtelijke ijs in een authentieke Italiaanse ijsmachine die werkt op zonne-energie. In die machine gaan enkel en alleen biologische ingrediënten. Naast roomijs van volle melk, maakt hij ook ijs op basis van water (1,95 euro per bol). De smaken wisselen geregeld, maar de laatste tijd kon je niet om de kruiden en specerijen heen.

Kurkuma
Een voorbeeld is de combinatie van citroen met basilicum. Alsof je likt aan een sgroppino, maar dan zonder de drank. Houd je van munt? Dan is het ijs met ricotta, honing, kruisbessen en munt een goed idee. Pittiger en scherper is het chocoladeijs met gember erin. Ronduit verrassend is het karnemelkijs met lavendel en kurkuma.

Kardemom
Volgens een van de medewerkers is het roomijs met kardemom een van de bestsellers. Waarschijnlijk maakt Michel het deze week weer. Kardemom staat bekend als ‘de koningin van de specerijen’. Vooral in India zijn ze er dol. Kardemon smaakt fris en kruidig en heeft een warme, zoete ondertoon. Een vleugje kardemompoeder kan je yoghurt met muesli al laten zingen. Kun je nagaan wat er gebeurt als je kardemom mixt met ambachtelijk roomijs. Succes gegarandeerd!

DeWestkrant