Hoe wij in West ijs eten (8x)

Massimo Gelato: brioche met pistacheijs.
Hoogstins2024

In ons stadsdeel doen wij alles net even anders dan in de rest van Amsterdam. Acht voorbeelden van ijs eten à la West.

De Parkwachter, het Westerpark: affogato
Supersympathieke ‘kiosk plus’ in het Westerpark, waar hardlopers en honden mixen met tout Westerpark. IJs is er in overvloed: een raketje of split, blauwe bes-cheesecakeijs van IJsbaart en, hoera, een affogato. Dat laatste ijsje is een eenvoudig Italiaans dessert, waarbij een bolletje ijs zowat verdrinkt in een shot espresso. De affogato bij De Parkwachter bestaat uit een klodder softijs in het kwadraat die dobbert in zwarte koffie.

Fort Negen, Jan Evertsenstraat: croissantje ijs
Dat ze bij Fort Negen in De Baarsjes steengoed kunnen bakken is bekend. Verder zijn ze creatief en gaan ze geen enkel experiment uit de weg. Het laatste nieuws is dat je er tegenwoordig een croissantje ijs kunt kopen: softijs met geroosterde boekweit dat zich heeft genesteld op een knapperig croissantje. Om de pret compleet te maken zijn er behalve discospikkels ook kruimels van chocolade en miso als topping.

IJsmanschap, Van Spilbergenstraat: ambachtelijke ijslolly’s
Deze salon in De Baarsjes grossiert al sinds 2016 in popsicles, ambachtelijke ijslolly’s op melk- en waterbasis. Het aanbod is breed. Wordt het een waterijsje met hibiscus en framboos of een roomijsje met gezouten karamel? De keuze is reuze, temeer omdat je er ook nog eens lekkere toppings zijn: geroosterde nootjes, chocola.

Jako, Bos en Lommerweg: Koreaans ‘sneeuwvlokjesijs’
Bij Jako in Bos en Lommer gaat behalve bubble tea ook bingsu over de toonbank. Dit Koreaanse ijs bestaat uit ‘vlokjes’ bevroren room of melk en wordt geserveerd met fruit, jam, siroop of slagroom. Jako heeft vier soorten bingsu: matcha, pink rose, chocolatcoconut.

Massimo Gelato, Jan Hanzenstraat: broodje (pistache)ijs
In Oud-West zit een filiaal van deze meesterlijke ijsmaker met roots op Sicilië, dé culinaire schatkamer van Europa. Ze ontbijten daar anders dan in heel veel andere landen, bijvoorbeeld met pistacheijs dat zich heeft uitgestrekt op een brioche. Zo’n zoet broodje is solo al hartstikke lekker, driemaal raden hoe het smaakt met ijs van de wereldberoemde pistaches uit Bronte erop! Juist ja: fantastico.

Miuz, Overtoom: burrataijs
Sinds april heeft Oud-West er een Italiaanse ijssalon bij. Carlo Petroni, het brein achter Miuz, draait dagelijks vers ijs en roert er spannende ingrediënten heen, zoals burrata. Binnenkort ligt er ook ijs met Parmezaanse kaas in de vitrine.

Otemba, Kinkerstraat: Japans softijs
Bij deze ramen-tempel in Oud-West kun je de een na de andere Japanse noedselsoep bestellen en likken aan Japans softijs met groene thee en limoenijs. Deze groene traktatie komt in een zwart hoorntje, dat verrassend genoeg smaakt naar vanille.

Tea’s Delight, Kinkerstraat: matcha ijs
De broer en zus die deze serene zaak in Oud-West bestieren zijn net vinologen, maar dan met thee in plaats van wijn. Behalve kwaliteitsthee gaat er ‘s zomers ook huisgemaakt ijs met matcha, groene thee in poedervorm, over de toonbank.