Kunst van grofvuil uit West

Expositie 'Kunst van het grofvuil' (een impressie).
Hoogstins2024

Bij ons grofvuil zitten vaak juweeltjes, zoals schilderijen. Martine Zwijnenberg verzamelt deze creaties al jaren en heeft er nu een geheel van gemaakt. Vanaf zaterdag 9 juli is dit te zien bij De Stoker in De Baarsjes.

Op haar Facebook-pagina noem ze het ‘een typische hobby’ waar ze ‘heel blij’ van wordt. Sinds enkele jaren verzamelt Martine Zwijnenberg kunstwerken die ze vindt bij het grofvuil in West. In de loop der tijd is haar collectie straatvondsten zó groot geworden dat haar huis begon uit te puilen.

‘De kunst van het grofvuil’
Weggooien was geen optie, vandaar dat ze een list verzon; vanaf 9 juli (12.00-17.00 uur) tot 17 augustus gaat ze exposeren bij De Stoker in de Witte de Withstraat. Haar tentoonstelling heet ‘De kunst van het grofvuil’. Voor de expositie heeft ze zo’n vijftig werken van onbekende en bekende schilders samengevoegd tot één geheel. Martine: “Kom langs en verbaas je over de kunst, over de hoeveelheid, de expressie, de rauwheid, de zachtheid en de schoonheid.”

‘Meesterprikker’
Martine staat in West bekend als ‘meesterprikker’; haar naam is verbonden aan ‘afvalprikacties’ langs onder meer de Admiralengracht en in het Rembrandtpark. In februari haalde ze het nieuws met een fonkelnieuwe actie om zwerfafval in West aan te pakken: ‘Zakkie voor een bakkie’. Ofwel: een bak koffie voor een zak zwerfafval. Als iemand zich inzet voor een schonere buurt dan is het deze Westerling wel. Een buurtbewoner om te koesteren!