West wil extra toezichthouders langer inzetten tegen afvaloverlast 

Toezichthouders bij een berg afval in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West wil voorlopig doorgaan met extra toezichthouders op fout aangeboden afval. Dat meldt dagelijks bestuurder Ester Fabriek aan de stadsdeelcommissie West. Het gaat om twee toezichthouders die worden bijgestaan door een boa (bijzonder opsporingsambtenaar) die boetes kan uitschrijven; inmiddels zijn een kleine 100 boetes opgelegd.

De handhaving op afval vanuit de centrale stad schiet tekort, vindt West. Het stadsdeel maakte om die reden op initiatief van D66 eerder geld vrij om tijdelijk zelf twee extra handhavers op pad te sturen. Die handhavers richten zich vooral op winkelstraten en stadsstraten in West.

In zeven maanden tijd constateerden zij een kleine 700 keer verkeerd geplaatst afval. Dit leidde tot 93 bestuurlijke boetes. “Vanuit stadsdeel West vinden wij deze extra inzet op handhaving van belang om onze straten schoon te houden”, aldus Fabriek. 

De stadsdeelcommissie bespreekt op 14 november het plan van Fabriek om de extra handhavers ook dit kwartaal en het eerste kwartaal van 2024 in te zetten. Verkeerd geplaatst afval is al jaren een doorn in het oog van veel bewoners en de politiek. Stadsdeel West kreeg om die reden eerder de bijnaam ‘Het Vieze Westen’.