Bergen afval stapelen zich op: ’Hou grofvuil binnen’

Afval op straat in de Staatsliedenbuurt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op veel plekken in West ontstaan hopen met vuil rond afvalcontainers. De gemeente roept op om grofvuil voorlopig binnen te houden, en ander afval in de containers te stoppen. Door de coronacrisis is er een tekort aan personeel bij de reinigingsdienst.

Veel aan huis gekluisterde bewoners zijn gaan klussen en opruimen. Oude spullen en ander afval worden op de stoep gezet, vaak ook buiten de reguliere tijden. Want er ligt toch al een hoop vuil? Het afval blijft zich zich zo opstapelen. En dat terwijl afval op straat al langer de grootste ergernis is van bewoners van West.

Lege dozen

Opvallend is de grote hoeveelheid lege dozen van online bestelde spullen. Kennelijk is het voor een aantal bewoners te veel moeite om de dozen in stukken te scheuren en in de papiercontainer te stoppen, of even thuis te bewaren. Hele bergen worden buitengezet, de wind doet de rest. 

Bos en Lommer

In een brief aan de stadsdeelcommissie van West meldt portefeuillehouder Jeroen van Berkel dat er met name in Bos en Lommer problemen zijn met afval op straat. Ook is daar sprake van zwerfvuil in de vorm van plastic handschoenen en mondkapjes. 

Oud West, De Baarsjes en Westerpark

In Oud-West en De Baarsjes is er volgens van Berkel meer afval dan gebruikelijk, vooral door verbouwingen en opruimacties in huis. In Westerpark lijkt het volgens hem over het algemeen ‘business as usual’.

Vrijwillige helpers

In West is volgens Van Berkel inmiddels weer voldoende personeel, mede dankzij ambtenaren van andere afdelingen die op vrijwillige basis helpen. Wel moeten zij soms ook bijspringen in Nieuw-West en Oost waar wel tekorten zijn, aldus de brief.