Opschoonactie in Jan Eef: Zakkie voor een bakkie

De Jan Evertsenstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De Landelijke Opschoondag is op 19 maart, maar in De Baarsjes starten ze vanaf 26 februari al met een heel speciale actie om zwerfafval aan te pakken. 

Een bak koffie voor een zak zwerfafval? Dat kan vanaf zaterdag 26 februari in de Jan Evertsenstraat! De eerste stap: vraag een grijper én een zak bij een deelnemende ondernemer. Raap daarna zwerfafval uit de straat en verzamel het in de afvalzak. Lever vervolgens de grijper weer in en voilà: tijd voor een bakkie en een praatje. De vierde en laatste stap: gooi de afvalzak in een restafvalcontainer. Je laat de zak dus wél zien, maar je neemt ‘m niet mee naar binnen.

Deelnemende ondernemers
De deelnemende ondernemers zijn te herkennen aan de raamposter met de tekst ‘Zakkie voor een bakkie’. Je vindt ze in de Jan Evertsenstraat, het Mercatorplein, de Vespuccistraat (zuid) en omliggende straten. Houd je niet van koffie? Geen nood! “Horeca en winkeliers kunnen meedoen, dus vraag bij jouw favoriete ondernemer wat ze in de aanbieding hebben voor een zak zwerfafval”, staat in een post over dit initiatief.

‘Meesterprikker’ Martine Zwijnenberg
De motor achter dit initiatief is Martine Zwijnenberg, een Westerling die zich naar eigen zeggen graag inzet voor een schone buurt. Haar inzet blijkt uit ontelbare  activiteiten. Zo is haar naam verbonden aan ‘afvalprikacties’ langs onder meer de Admiralengracht en in het Rembrandtpark. Ook in Bos en Lommer steekt ze de handen uit haar mouwen. Zo voelde deze ‘meesterprikker’ zich samen met Anne Marie van Leent geroepen om het opgehoopte zwerfafval onder het kunstwerk Under Heaven 02 van Leonard van Munster weg te prikken. Nog zoiets: geregeld fotografeert deze ‘meesterprikker’ grofvuil op straat voor de Facebook-groep Waste of West. Mensen die interesse hebben kunnen het voorwerp dan ophalen. Goed idee, toch? Je kunt nooit genoeg bewoners als Martine in je buurt hebben!

DeWestkrant