Woning in West onderzocht na gijzeling Leidseplein

Een man maakt woensdagmiddag een foto van kogelgaten in de ruiten van de Apple Store. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De politie heeft een woning in West en in Centrum onderzocht na de gijzeling dinsdagavond in de Apple Store op het Leidseplein. Daarbij zijn ‘gegevensdragers’ in beslag genomen. De gijzelnemer, een 27-jarige Amsterdammer, is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis en inmiddels overleden. De politie kon de gijzeling na uren beëindigen door de gijzelnemer aan te rijden nadat hij buiten achter de gijzelaar aanrende toen die ontsnapte.

Het waren bloedstollende uren dinsdag op het Leidseplein. Rond 17.30 uur kwam er een melding binnen van een overval op de Apple Store. Na aankomst werd de politie direct beschoten. De wijde omgeving werd afgezet en specialistische diensten opgeroepen, waaronder de Dienst Speciale Interventies (DSI). De 27-jarige man in camouflagepak had een uit Bulgarije afkomstige man in gijzeling genomen. Hij had zowel een handvuurwapen als een semi-automatisch wapen.

De politie wist tijdens de gijzeling tientallen mensen die zich in het gebouw bevonden te bevrijden. In onderhandelingen met de politie eiste de gijzelnemer onder meer 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrije uitgeleide. “Rond half elf kon de gijzelaar wegrennen nadat er door de politie op verzoek van de gijzelnemer water was afgeleverd bij de deur”, aldus de politie.

“De gijzelnemer rende achter zijn gijzelaar aan waarna hij door een auto van de DSI werd aangereden. De gijzelnemer is eerst door een robot onderzocht op explosieven voordat medisch personeel hem zorg kon verlenen. Hij is daarna per ambulance zeer ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij op dit moment onder bewaking ligt”, aldus de politie. 

De recherche doet onderzoek naar het exacte motief van de gijzelnemer en de explosieve bestanddelen die hij op zijn lichaam droeg. Onderzoek heeft uitgewezen dat het explosieve materiaal nog niet op scherp stond. De politie denkt dat hij alleen handelde, maar onderzoekt ook of er sprake kan zijn van meer verdachten. 

Slachtofferhulp is ingeschakeld voor iedereen die uit het pand is bevrijd. Op het Leidseplein is woensdag een calamiteitenbus neergezet waar iedereen zich kon melden met vragen of behoefte aan nazorg.

Update
Woensdagavond laat werd bekend dat de gijzelnemer aan zijn verwondingen is overleden. De Amsterdammer was meerdere malen met justitie in aanraking geweest, onder meer vanwege verboden wapenbezit. Volgens ingewijden vertoonde hij geregeld ‘verward gedrag’. Voordat hij werd gearresteerd, deed de politie een inval bij een adres in de Spaarndammerstraat en bij een woning aan het Westerdok. Vermoedelijk woont zijn vader op het eerste adres. Het tweede adres was waarschijnlijk het woonadres van de gijzelnemer.