Bewoners en hotel Spaarndammerbuurt jagen samen op zwerfafval

Bewoners en het WestCord Art Hotel prikken samen afval.
Hoogstins2024

Het WestCord Art Hotel Amsterdam organiseert iedere eerste dinsdag van de maand een afvalprik-actie. Een vaste club buurtbewoners haakt altijd aan. Verslaggever Arjan prikte een rondje mee.

Vandaag hebben de kou en de regen helaas zeven aanmelders thuisgehouden. De échte diehards zijn wél komen opdraven: buurtbewoners die al vanaf januari meedoen met de prikactie. Buurtbewoonster Saskia vindt het een goed initiatief om de buurt schoon te houden. “Ik haal veel voldoening uit zo’n prikactie. Vooraf bepalen we samen waar we gaan prikken. Bij de AH, het Spaarndammerplantsoen en de struiken bij de Tasmanstraat is het bar en boos. In bosschages wordt van alles gegooid. Ik word er echt heel fanatiek van. Als ik eenmaal bezig ben, kan ik niet meer stoppen. Wanneer ik over straat loop en ik zie afval, wil ik het oprapen ook al heb ik geen prikker bij me.”

Om 11.10 uur regent het nog pijpenstelen, maar tien minuten later is het zover. Plastic handschoenen worden gauw uitgedeeld en we gaan op pad. Al lopend prikken de vrijwilligers een en ander aan afval op. Al snel besluit de groep op te splitsen om zo een groter deel van de buurt te beslaan.

Operating supervisor Jo-Ann en housekeeping manager Christine van het hotel prikken ook mee. Jo-Ann vertelt dat het WestCord hotel met hun keten zo duurzaam mogelijk probeert te zijn. “We proberen net dat stapje extra te zetten door milieubewuste leveranciers te kiezen, meer vegan en vegetarische en diervriendelijker producten te serveren. En door onze leveranciers zo veel mogelijk elektrisch te laten rijden. In plaats van plastic verpakkingen gebruiken we bamboe of karton. Deze prikactie helpt natuurlijk ook.”

“De prikkers zijn gesponsord door gemeente Amsterdam”, vertelt Jo-Ann als we aankomen bij het Zaanhof. In de perkjes ligt veel vieze troep, op een bankje ligt een lege koffiebeker. Christine en Jo-Ann slaan het prikken. Al snel ziet het hofje er weer keurig uit.

Buurtbewoonster Saskia: “Wat wij veel aantreffen op straat zijn blikjes, papieren servetten van snackbars, zakdoekjes, wc papier, plastic verpakkingen van etenswaar, chipszakken, plastic tassen, tasjes, plastic wietzakjes, plastic flesjes, mondkapjes, karton, kartonnen verpakkingen, etiketten, sigarettendoosjes, sigarettenpeuken, snoeppapiertjes en verpakkingen, glazen drankflesjes en flessen. En nog veel meer…”

“Boosdoeners zijn onder andere afvalcontainers waar vaak plastic zakken en dozen met troep omheen gezet worden. Die zakken gaan kapot of zijn niet goed dichtgebonden en dan vliegt alles over en door de straten. Ook zorgt Albert Heijn in de buurt voor troep op straat. Klanten, jong en oud, gooien verpakkingen, blikjes en flesjes rücksichtslos op straat. Er zijn natuurlijk ook te weinig prullenbakken op straat. Bovendien heerst er een weggooimentaliteit.”

Een uurtje opruimen in de buurt levert een volle vuilniszak per persoon op. “Het zet dus wel zoden aan de dijk om het te doen, maar helaas liggen de straten zo weer vol, maar alles wat van straat wordt gehaald is meegenomen. En we hopen dat goed voorbeeld goed doet volgen. Het Art Hotel heeft het nuttige met het aangename verenigd, na de gedane arbeid worden we heerlijk verwend met koffie of thee, soep en een lekker broodje, dat zorgt voor een gezellige afsluiting”, aldus Saskia.

De prikactie is van 11:00 tot 12:00 uur iedere eerste dinsdag van de maand. Deelnemers krijgen een afvalprikker en vuilniszak mee. “Met dit initiatief willen we graag de buurt betrekken, maar ook onder de aandacht brengen dat we de buurt graag schoon willen houden met elkaar en dat we hun medewerking erg waarderen”, sluit Jo-Ann af.
Wie wil meehelpen prikken, kan zich melden bij art@westcordhotels.nl

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren Word supporter