Het laatste ijsje van het seizoen haal je bij SottoZero Gelatobar

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Op de valreep spotte Patricia een nieuwe ijszaak in de Bosboom Toussaintstraat. SottoZero Gelatobar houdt vanaf half oktober een winterstop. Wees dus snel als je hier nog een broodje ijs of slagroomwafel wilt scoren.

Bij ons in West doen we alles net even anders dan in de rest van de stad. Dat blijkt onder meer uit de manier waarop wij ijs eten: ijs in de koffie, ijs op een pikzwart hoorntje. Bij ons is alles mogelijk. Check deze voorbeelden! De nieuwste ijsmaker van West, Tiziano Del Pomo van SottoZero Gelatobar, heeft dat begrepen.

Héél jaren tachtig
Tiziano, die is geboren in Oud-West maar roots heeft in het Zuid-Italiaanse Salerno, verkoopt zijn ijs lang niet alleen in een ‘gewoon’ hoorntje of bakje. Bij hem kun je ijs op een zoet broodje bestellen of in een milkshake. Héél jaren tachtig zijn de krokante wafels met kaneel op de toonbank. Je kunt ze laten ‘beleggen’ met slagroom of ijs, dan wel met een combinatie ervan.

Droom
Tiziano heeft de zaak in juni met zijn vrouw geopend. De twee hebben elkaar ontmoet in de Italiaanse ijssalon waar hij lange tijd heeft gewerkt. Het was hun grootste droom om een eigen ijssalon te hebben. Omdat hij in Oud-West is geboren, besloot hij op zoek te gaan naar een pand in deze buurt. In de Bosboom Toussaintstraat vond hij de ideale locatie. Zijn moeder, die hier niet zo ver vandaan woont, komt regelmatig langs. “Ze heeft me altijd gesteund in deze droom.”

Herfstsmaak
Als je bij SottoZero binnenkomt, zie je een lange vitrine met gesloten ijsbakken (2,10 euro per bol). Er zijn klassieke smaken, zoals vanille, straciatella en pistache, en hippere: pannacotta en caffé, citroen en basilicum en ricotta en vijgen. Ik kies een smaak die bij de herfst past: hazelnoot. Tiziano schept gul. Het ijs is romig, zoet en ‘nutty’. Het is een beetje gek om te zeggen, maar het ijs heeft iets warms. De espresso erbij maakt het áf. Ontzettend fijn om voor de deur even op een bankje te zitten en wat te mijmeren.

Adempauze
Gun je iemand anders ook zo’n adempauze? Tiziano heeft cadeaubonnen vanaf een tientje. Elke bon zit in een plastic zakje met een hoorntje erin. Ik heb er eentje gekocht voor buurman Frans. Ik hoop dat hij de bon snel uitgeeft: SottoZero houdt vanaf half oktober of eind oktober een winterslaap (hoewel de bon volgend jaar ook nog geldig is).

DeWestkrant