Zij zijn mijn nieuwe helden – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Mijn nieuwe helden zijn de energiecoaches van Stichting !Woon. Gratis komen zij huis aan huis om te kijken waar energie bespaard kan worden. Ze bekijken met bewoners hun energierekening en nemen producten mee zoals o.a. radiatorfolie en tochtstrippen waarmee je honderden euro’s per jaar kan besparen. 
Ook online staat Stichting !Woon klaar, voor al die dingen die wij al lang hadden willen weten. Zij helpen de huisbaas overtuigen van de noodzaak tot simpele verbeteringen om te besparen of om bouwkundig in te grijpen juist nu de winter in aantocht is. 
Het mooie van West is dat bij ons zoveel mensen elkaar helpen, nu dat moet. Energiecoaches zijn nu zo nodig, dat er helaas wachtlijsten zijn. Handige jongeren van West, dit is echt iets voor jullie, meld je aan als energiecoach en help mensen uit je buurt. Je leert veel uit de praktijk. En trek mij aan mijn jasje, dan maak ik een rondje langs de scholen met een pleidooi voor stages en studiepunten. En niet alleen jongeren natuurlijk, iedereen die een klein beetje handig is, kan het verschil maken. 
Dit verschil maken is de reden dat ik aan de slag ben als stadsdeelbestuurder in West. Er ligt een uitdaging om West duurzamer te krijgen. Isolatie en energie besparen zijn noodzakelijk op de korte en lange termijn. Eerst moet zo snel mogelijk de energierekening omlaag zodat iedereen in West de winter door kan komen en tegelijkertijd helpen we het klimaat als we minder energie gebruiken.
Dit doen we samen. Wij prijzen ons in West gelukkig met lokale en sociale ondernemers Wendela Troll en Degi ter Haar die met een mobiele bus en betaalde fixers voor minima door de buurten trekken. Nieuwe initiatieven van hun gaan we door unanieme steun van onze stadsdeelcommissie ondersteunen. Samen zetten we onze schouders eronder. Ook tegelijkertijd met het besef dat dit nog niet voldoende is. Ik wil meer doen en mij daarvoor inzetten.
Mocht ik u hierover niet meer spreken, dan hoop ik u 15 oktober te zien bij de energiemarkt De Groene Bende op de Ten Katemarkt en in de passage van de Hallen. Ik denk dat het druk wordt bij de kramen met de goedkope voorzetramen in de folie en andere energiebesparende producten. Daar kom ik ook. Ik zie u graag daar!