Topfotograaf Jimmy Nelson gaat exposeren in Fabrique des Lumières

Expositie The Last Sentinels: Heroes, from near and far van Jimmy Nelson.
Hoogstins

Vanaf 14 oktober komt het oeuvre van topfotograaf Jimmy Nelson tot leven in het lichtkunstmuseum in het Westerpark.

Op 22 april opende in de Zuiveringshal op het Westergasterrein Fabrique des Lumières, een plek waar interpretaties van bekende kunstwerken worden geprojecteerd onder begeleiding van muziek. Zoals we eerder schreven, trapte dit lichtkunstmuseum af met werk van Gustav Klimt en Friendensreich Hundertwasser.

Inheemse leefgemeenschappen
Vanaf 14 oktober is er een nieuwe expositie te zien: The Last Sentinels: Heroes, from near and far van de Nederlands-Britse fotograaf Jimmy Nelson. De tentoonstelling neemt bezoekers in beeld en geluid mee langs iconisch fotografisch werk waarin hij de trots van inheemse leefgemeenschappen wereldwijd laat zien.

Ode aan Nederland
Eerder was dit deel van de expositie in het Parijse Ateliers des Lumières te bewonderen. De Nederlandse tentoonstelling The Last Sentinels: Heroes, from near and far toont echter ook beelden uit zijn onlangs gelanceerde boek Between the Sea and the Sky. Dit werk, dat op 17 september in boekvorm uitkwam, is ‘een ode aan Nederland, de uitzonderlijke menselijke schoonheid en Nederlandse streek- en klederdracht’.

Oorspronkelijke culturen
De topfotograaf heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde Homage to Humanity. Tijdens de recente internationale reisbeperkingen besefte hij dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om ‘uitzonderlijke menselijke schoonheid’ te ontdekken.

‘Totaalervaring’
Between the Sea and the Sky
 is een tocht langs de overgebleven traditionele culturen van Nederland.  Via intieme portretten en iconische landschappen brengt hij deze culturen in beeld. Volgens de organisatie komen zijn ‘indringende portretten’ bij het Amsterdamse lichtkunstmuseum ‘tot leven in een totaalervaring voor jong tot oud’.