Kersverse ijssalon Miuz heeft sinaasappel- én burrata-ijs

De eigenaar van Miuz: ijsmaker Carlo Petroni. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

De nieuwste Italiaanse ijsmaker van de stad gaat enkel voor ‘de allerbeste ingrediënten’. Hij maakt gelato in klassieke smaken en in splinternieuwe. Patricia geniet nu nog na van haar bezoek aan Miuz Gelato Artigianale op de Overtoom.

Voor goed Italiaans ijs kun je me dag en nacht wakker maken, of het nou zomer of winter is. Helaas is Italiaans klasse-ijs schaars. Je vindt het bij Massimo Gelato, maar daar houdt het wel bij op. Althans, tot voor kort. Sinds een week is er namelijk een splinternieuwe ijssalon geopend aan de Overtoom: Miuz Gelato Artigianale. Ik ben er gisteren geweest en, geloof me, ik ben nu nog aan het nagenieten: het ijs is verleidelijk romig en pronkt met volle, pure smaken.

Allerbeste ingrediënten
Carlo Petroni is het meesterbrein achter de gelato. In zijn zaak bij het Vondelpark draait hij dagelijks vers ijs, waarvoor hij zelf de ingrediënten selecteert. Voor hem geen ‘prefab poeders, pasta’s of smaken’. De gedachte alleen al! Hij gaat voor ‘de allerbeste ingrediënten’ met een ‘goed verhaal’. Vandaar dat hij onder meer werkt met verse citroenen uit Amalfi, noten uit Piemonte en vanille uit Madagascar. Zijn zuivel haalt hij bij een zorgboerderij uit Noord en zijn biologische koffiebonen komen van de Peruaanse coöperatie Cace Alto Palomar.

Vegan ijs
Van deze bonen maakt hij espresso, die hij verwerkt in gruwelijk lekker vegan ijs met zó veel smaak dat ik er zowat van achterover sloeg: ijskoffie maar dan stukken beter. Vervolgens nam ik een hap van zijn smeuïge chocoladeijs en scoorde ik een portie sorbetto di arancia, een ijsje op waterbasis met sap van Siciliaanse bloedsinaasappels (Tarocco). Verkwikkend tot en met. Alsof ik hapte in een heerlijk zoete sinaasappel die net van de boom was gevallen. Behalve ijs in klassieke smaken heeft Carlo ook nieuwe smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van burrata- of appelsapijs? “Binnenkort komt er ook Parmezaans ijs op de kaart. Je weet wel, van die kaas.”

IJs als cadeau
De ijsmaker is geboren en getogen in Turijn en woont sinds 2014 in Nederland.
Hij groeide op met ambachtelijk Italiaans ijs. Omdat hij het romige, smaakvolle ijs dat hij gewend was nergens in Nederland vond, besloot hij het zelf te maken. Volgens hem ontwikkelt Amsterdam zich steeds meer als een gastronomisch epicentrum. “Bewoners zijn op zoek naar kwaliteit en zijn bereid om ervoor te betalen.” Om je een idee te geven: voor 4 euro kun je al met een bakje of hoorntje ijs naar buiten lopen. Met zijn zaak wil Carlo ‘een gat in de culinaire markt vullen’. Daarnaast lijkt het hem wel wat als Nederlanders vaker doen wat Italianen doen: ga je op visite? Neem dan in plaats van een flesje wijn of bosje bloemen een bak van het lekkerste ijs mee!

DeWestkrant