IJssalon Miuz verkoopt ambachtelijk ijs voor honden

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Veel ijssalons zijn nu gesloten, maar bij Miuz Gelato Artigianale op de Overtoom staan de deuren wagenwijd open. In dit Winter Wonderland staat minstens één uniek ijsje op het menu.

Sinds april vorig jaar verkoopt Carlo Petroni in Oud-West ambachtelijk ijs van ‘de allerbeste ingrediënten’. De Italiaan grossiert in opvallende smaken als burrata- en appelsapijs. Ook dit seizoen kun je bij zijn zaak terecht. In dit artikel beschreef ik hoe Miuz Gelato Artigianale nu de show steelt als Winter Wonderland.

Panettone
Toen ik er dit weekend koffie kwam drinken, zag ik verschillende dozen met panettone lonken; luchtig vruchtenbrood dat de Italianen graag met Kerst eten. Met een schuin oog keek ik in de vitrine, waar ik niet om de semifreddo heen kon. Dit dessert met de textuur van bevroren mousse is er in taart- en gebakvorm. De smaken, die variëren van pistache tot tiramisu, zijn vast allemaal hemels.

Kastanje-ijs
Naast mij stond een zwaar teleurgestelde vrouw; ze was speciaal gekomen voor het ijs met gesuikerde kastanjes, en baalde dat juist dat ijs uitverkocht was. “Dat zou verboden moeten worden. Jullie moeten zorgen dat het er altijd is. Niet alleen in de herfst en winter, maar het hele jaar door.” De verkoopster, die ook de ijsmaker bleek te zijn, verzekerde haar dat ze het ijs nog deze week zou maken. Na dat gekerm én gejubel van de klant naast mij was ik razend benieuwd naar dat ijs geworden.

Hulp dierenarts
Maar mijn nieuwsgierigheid beperkte zich niet tot het kastanje-ijs. Ik vroeg me ook af hoe het zat met de  ‘gelato for dogs’ (5,50 euro). De verkoopster vertelde me dat het ‘veel’ wordt gekocht. “Gewoon ijs is te zoet voor honden, maar dit ijs heeft de juiste samenstelling.” Het hondenijs is dan ook ontwikkeld met hulp van een dierenarts. Behalve low in sugar is het ook vezelrijk.

Fior di latte
De smaak van dit hapje is ‘fior dit latte’, legt ze uit. “Je hond krijgt dus voornamelijk melk.” Maar dan niet zomaar de eerste de beste (lactosevrije) melk. Fior di latte is namelijk Italiaans voor ‘bloem van de melk’, oftewel: het lekkerste en romigste deel van de melk. Weer eens wat anders dan een bot als kerstcadeau voor je hond.

 

DeWestkrant