Snoepen in stijl bij WK-wedstrijd Frankrijk-Marokko

Marokkaanse koekjes van Rahmouni.
Hoogstins2024
Het is je vast niet ontgaan dat Marokko de halve finale van het WK heeft gehaald. Woensdag 14 december om 20.00 uur staan de ‘Leeuwen van de Atlas’ tegenover het Franse elftal. Amsterdammers met Marokkaanse roots bereiden zich voor, en slaan zoetigheden in. 

 

Als er één team is dat indruk maakt tijdens het WK in Qatar, dan is het wel het Marokkaanse elftal. Vorige week lieten deze voetballers Portugal alle hoeken van het veld zien, waardoor Marokko doorstoomde naar de halve finale en historie schreef. Het is namelijk de eerste keer dat een Afrikaans land de halve finale van het WK haalt. Vanzelfsprekend is tout Maroc aan de buis gekluisterd als hun land op 14 december tegen Frankrijk speelt. Ook Amsterdammers met Marokkaanse roots maken zich op voor de halve finale. Uit social media blijkt dat velen van hen aan het hamsteren zijn: ze slaan flink wat WK sweets in. Waar ze dat zoal doen? Check deze lijst, die onder meer is gebaseerd op info van de community RestoTips Amsterdam.

Afrah Fes, Plein ’40-’45
Uiteraard heb je bij deze bakkerij in Nieuw-West die wonderschone koekjes met die sprookjesachtige naam: khab al ghazal (‘gazellehoorntjes’). Besprenkeld met poedersuiker en gevuld met amandelspijs en kaneel; deze hoorntjes vervelen nooit. Met een beetje geluk zijn er nog donuts in de kleuren van de Marokkaanse vlag en anders zijn er wel slagroom- en chocoladetaarten in overvloed.

Balance, Schaepmanstraat
Croissants (en spiegeleitjes) zijn de specialiteit van dit zaakje, waar je de ontbijtdeal van Westerpark kunt scoren. In de vitrine liggen chocoladebroodjes en gevulde koeken. Geregeld vind je er slagroomtruffels en roombroodjes met een Marokkaanse twist: géén wit puntje, maar een soort donut, die bijna uit z’n voegen knalt van de room.

La Tarte, Jan van Galenstraat
Dit familiebedrijf in een nieuwe wijk in Bos en Lommer doet zijn naam eer aan met het aanbod van tartelettes met chocolade en karamel en fruit en meringue. Naast die minitaartjes zijn er ook grote taarten, zoals een appeltaart en operacake – het Franse antwoord op tiramisu.

Marrakech, Tussen Meer
Er lijkt altijd een rij te staan bij deze bakkerij in Nieuw-West die bekend is om zijn stokbroden in allerlei maten en soorten. Maar deze boulangerie weet ook raad met traditionele Marokkaanse koekjes en taarten tjokvol fruit, slagroom en chocola.

Rahmouni, Bos en Lommerweg
Deze patisserie, die wereldberoemd is in Marokko, heeft sinds 2019 ook een filiaal in Bos en Lommer. De koek-collectie is indrukwekkend: koeken in de vorm van harten, deels gedrenkt in chocolade, bepoederde exemplaren met vullingen van amandelen, honing en dadels en baklava-achtige rolletjes die zich aan je glazuur vasthechten als je er alleen maar naar kijkt. Citroen-, chocolade-, amandel- en red velvet-taart heb je er trouwens ook. De laatste tijd duikt er geregeld taart of gebak op inclusief de Marokkaanse vlag.

DeWestkrant