Ook in West kun je profiteren van ‘de kledingketting’

Nichon Glerum, oprichter van The Clothing Loop.
Hoogstins2024

In ons stadsdeel zijn er talloze opties om gebruikte kleding een nieuw leven te geven. Een voorbeeld is The Clothing Loop, een initiatief waarbij grote tassen met pre-loved kleding rouleren tussen deelnemers.

In dit artikel schreef ik hoe je gebruikte winterkleding een tweede leven kunt geven. Kledingstukken dumpen omdat je ze zat bent, is volkomen passé. Vandaar dat het ook in West stikt van de initiatieven om duurzamer met kleding om te gaan. Op zaterdag 17 december kun je bijvoorbeeld winter- en feestkleding ruilen bij buurtcentrum De Havelaar in de Douwes Dekkerstraat.

Routes
The Clothing Loop, oftewel ‘de Ketting Kledingruil’, is een andere optie om gebruikte kleding te swappen. Via deze ketting kun je deze kleding makkelijk ruilen met andere mensen in je buurt. Het idee is simpel: grote tassen met kleding reizen langs een route; langs deelnemers in een bepaalde stad of wijk. In West zijn er loops in Oud-West, Bos en Lommer en Westerpark. Kijk op deze kaart of er een route bij jou in de buurt is.

Gratis aansluiten
Is dat het geval, dan kun je je daar gratis bij aansluiten. De host van jouw loop zal je zo snel mogelijk aan de route toevoegen, en dan is het slechts een kwestie van tijd voordat de eerste tas arriveert. Haal items die jij leuk vindt eruit en doneer iets dat niet meer bij je past maar nog wel draagbaar is, voordat je de tas doorgeeft aan de volgende op de lijst.

Saamhorigheidsgevoel
Volgens de organisatie kennen niet alle deelnemers elkaar. “Het draagt dus enorm bij aan het saamhorigheidsgevoel in de buurt.” Heb je een keuze gemaakt, dan is het de bedoeling dat je daarna een foto van ‘je nieuwe schat’ met de groep deelt.

Slow Fashion Movement
Fotograaf Nichon Glerum staat te boek als de oprichter van The Clothing Loop. Het idee daarvoor is in Amsterdam ontstaan tijdens de eerste lockdown. Al snel volgden andere steden in Nederland en in vijf andere landen. De Ketting Kledingruil is een onafhankelijk initiatief binnen de Slow Fashion Movement.