Het kledingruilfeestje van Jelly (ex-Piet de Gruyter) en vriendinnen

Kledingruil van Kleding & Co bij Sissi's in Oost.
Hoogstins2024

Tot vorig jaar was Jelly Mesman de bedrijfsleidster van café Piet de Gruyter in Westerpark. Inmiddels heeft ze een nieuwe job en zet ze zich nog steeds in voor West. Op zaterdag 18 mei organiseert ze met vriendinnen een kledingruil bij MidWest in De Baarsjes.

Als ik Jelly Mesman zag, was mijn dag weer goed. Maffe verhalen, vette lach, veel bravoure. Dat ze opklom tot bedrijfsleidster van Piet de Gruyter, het buurtcafé aan het Van Limburg Stirumplein, vond ik helemaal terecht. Ze was er als een vis in het water.

Zeekajak
Zoals ik in dit artikel schreef, heeft ‘Piet’ sinds vorig jaar een nieuwe eigenaar. Inmiddels heeft de zaak een make-over gehad – why? – en is het gros van het vorige personeel vertrokken, inclusief Jelly. Geregeld vroeg ik me af wat ze nu deed. Was ze druk aan het werk of had ze volop tijd om met haar zeekajak de golven te trotseren?

MidWest
Deze week appte ze me. Ze werkt nu bij een stichting die ex-gedetineerden begeleidt bij hun terugkeer in de maatschappij. Ook schreef ze dat ze met haar vriendinnen een kledingruil organiseert bij MidWest, Cabralstraat 1 in De Baarsjes. Dit event vindt op zaterdag 18 mei plaats, van 12.00 tot 17.00 uur.

Kleding & Co
De ladies van Kleding & Co hebben al vaker een kledingruil georganiseerd. Op 18 mei doen ze het voor de eerste keer in West. “Twee vriendinnen van mij, Anne-Marion en Karin, hebben de ruil opgezet”, legt Jelly uit. “Ze ruilden altijd al kleding met elkaar en dachten: laten we kijken of meer mensen dit willen – in verband met duurzaamheid.”

Nagelbar
Op het gratis event in De Baarsjes is iedereen welkom om kleding te ruilen. “Bij aankomst controleren we of die kleding schoon en schadevrij is. Je mag maximaal 15 kledingstukken per persoon meenemen. Overgebleven kleding doneren we.” Bij iedere editie proberen de vriendinnen iets extra’s toe te voegen. “Deze keer hebben we een nagelbar en kun je kapotte kleding laten repareren.” Verder kun je een tarotkaartje leggen of dansen. Een heus feest, dus!

Nieuw leven voor oude spullen
Bij MidWest staat vaker een kledingruil op de agenda. Misschien herinner je je nog de Curated Clothing Swaps? Ruilen is sowieso hot in ons stadsdeel. Afgelopen weekend was er nog een groot festival in De Hallen waar je spullen kon ruilen én recyclen. In West krijgen oude spullen een nieuw leven. Een schouderklop voor onszelf!