Darkstore Flink Van Limburg Stirumplein: nieuwe huurder biedt ‘cash’ voor ’trash’

Droppie in wording op Van Limburg Stirumplein. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Een viswinkel, een soort markthal. Bewoners van Westerpark hadden genoeg ideeën voor het voormalige pand van flitsbezorger Flink aan het Van Limburg Stirumplein. Inmiddels is de nieuwe huurder bekend: Droppie Waste Lab.

Op 8 april 2023 sloot flitsbezorger Flink definitief de deuren van de darkstore aan het Van Limburg Stirumplein in Westerpark. Daar ging het een en ander aan vooraf. Buurtbewoners klaagden over overlast door de darkstore op het plein. Ook paste het filiaal niet in het bestemmingsplan. Stadsdeel West begon een procedure voor gedwongen sluiting, maar Flink hield het filiaal ondanks dwangsommen open. Nadat Flink een alternatieve ruimte had gevonden, besloot de flitsbezorger te verhuizen.

Viswinkel

In de Facebook-community Westerparkbewoners deelden omwonenden hun ideeën over wat er in het enorme pand moest komen. De een zag een Blokker of Action wel zitten, een ander hoopte op een soort markthal met levensmiddelen uit de hele wereld. Maar de meesten verlangden naar een goede viszaak, want ‘die is er niet in de buurt’. (Terwijl er toch een prima viswinkel in de buurt zit: Alicante Vis, Van Slingelandtstraat 13B).

Droppie Waste Lab

Deze week liepen er opeens mensen in het pand en waren er affiches op de ramen geplakt. De nieuwe huurder, Droppie, zoekt personeel en stelt zich op de posters voor als recyclewinkel. Toch wijst alles erop dat het geen standaard winkel is. Op Linkedin schrijft oprichter Stef Traa dat zijn zaak waarschijnlijk eind mei zal opengaan: “Our first Droppie Waste Lab in Amsterdam.” Op google staat dat er op het Van Limburg Stirumplein een recycle-inleverpunt komt.

‘Cash’ voor ’trash’
Droppie belooft ‘recycling in de hoogste versnelling te zetten’. “Hoe? Door jou te betalen voor ‘t afval dat je bij ons dropt, schoon en gescheiden. Dan kunnen wij er weer nieuwe grondstoffen van maken.” Bij Droppie levert afval dus poen op. Om cash voor je trash te krijgen, moet je allereerst de app downloaden. “Lever je afval in, dan krijg je direct je beloning in de Droppie-app.” Je kunt dan sparen voor een doel dat je zelf bepaalt: “Voor jezelf? Voor een goed doel? Voor een buurtfeest samen met bewoners?”

Circulaire initiatieven

Een project als Droppie past in het rijtje circulaire initiatieven in Westerpark, zoals de vele kringlopen en een zaak als New Optimist, waar je kleding met statiegeld kunt kopen. Stuk voor stuk bedrijven die het anders willen noemen en duurzaamheid nastreven. Droppie zegt het zo: “Maak van je afval een never ending story.”