Veel animo voor schaaktafel op Witte de Withplein in De Baarsjes

Witte de Withplein. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In West leunen we niet achterover, maar komen we zelf in actie om de buurt te verbeteren, zoals laatst in De Baarsjes.

“Schaken is een spel dat mensen van alle leeftijden samenbrengt en zwaar strategisch denken, concentratie en sociale interactie vergt”, schrijft Safaa. Na wat brainstormen met een paar andere buurtgenoten, borrelde er een idee bij hen op: een schaaktafel op het Witte de Withplein!

Mening
Wij geloven dat het toevoegen van een schaaktafel aan ons plein de gemeenschappenbanden kan versterken en een leuke activiteit voor iedereen biedt.” De schaaktafel zou volgens hen goed aansluiten bij een ‘hoger’ doel: een groener en levendiger Witte de Withplein. “We zijn bezig met het verkennen van de mogelijkheid om een schaaktafel op het plein te plaatsen en we willen graag uw mening horen.”

Enthousiasme
Op haar oproep van 6 mei in de Facebook-community van De Baarsjes kwamen veel enthousiaste reacties. “Yes, yes, yes.” “Oh, wat zou dat mooi zijn. Mijn hele gezin is verzot op schaken.” “Goed idee. De schaaktafels in het Erasmuspark worden altijd goed gebruikt in de zomer.”

Vergroenen
Een andere buurtbewoner vindt het een ‘supergoed idee’ en laat haar weten dat hij met een aantal buren al ruim drie jaar met het stadsdeel bezig is om het plein te vergroenen. . Zijn voorstel: “Mocht je bij de gemeente willen aankloppen voor een schaaktafel, dan is het wellicht een goed idee om aan te sluiten bij de groep die al met het plein bezig is.” Safaa: “Leuk! Hoe kan ik aanhaken?”

Pleinsafari 
Ik heb zo het idee dat die schaaktafel er gaat komen. In de tussentijd kun je je op het plein vermaken bij restaurant Kien: garnalencocktail, maiskipje, zwezerik. Of meedoen aan een activiteit en bijvoorbeeld een Pleinsafari maken. Bij dit project worden de komende tijd zeven pleinen in West verkend. Op zaterdag 11 en zondag 12 mei is de blik gericht op het Witte de Withplein. Via onder meer een talkshow, schrijfsessie en wandeling kun je je meer verdiepen in dit plein. Kijk hier voor meer info.