Ruilen en recyclen op het Ruilfestival in De Hallen

Schatten verzamelen in Oud-West

Foto Sofie Doeland
Hoogstins2024

Wat voor de één een lor of prul is, is voor de ander een juweel. Tijdens het tweede Ruilfestival in De Hallen op zaterdag 11 mei kun je slim ruilen én flink recyclen.

Vorig jaar vond in De Hallen op 14 oktober het eerste Ruilfestival plaats. Dit event was zo’n succes dat het nu opnieuw op de agenda staat. Op 11 mei kun je van 12.00 tot 17.00 uur op het festival slenteren. In de Hannie Dankbaarpassage van De Hallen vind je dan uiteenlopende ruilwaar: boeken, kleding voor volwassenen en kinderen, speelgoed, kunst, interieur-items, planten, zaden en stekjes en energiebesparend en isolatie-materiaal.

Zó werkt het
Breng een voorwerp uit een van deze categorieën mee en wissel dit om voor iets anders. Kleding ruil je in voor kleding, boeken voor boeken. Alle leeftijden zijn welkom. Let erop dat de spullen die je meeneemt in goede staat zijn.

Recyclen
Door dit festival krijgen voorwerpen een tweede leven. En dat is veel duurzamer dan ze ‘gewoon’ weggooien of links laten liggen. Om dit event te realiseren, hebben meerdere bewoners en organisaties in Oud-West die zich inzetten voor duurzaamheid hun krachten gebundeld. Op het festival kun je meer dan ruilen alleen, namelijk: recyclen.

Samenwerking Repair Café
Dat dit nu kan, komt door de samenwerking met Repair Café. De reparateurs van alle filialen uit West staan klaar om je kapotte kleding of elektronische apparaten ter plekke te repareren. Het is voor het eerst dat deze vrijwilligers (25) samen aan de slag gaan. Alsof dat niet genoeg is, kun je ook nog meedoen aan allerlei creatieve workshops, zoals Re-fresh je T-shirt, Kombucha maken en Sleutelhangers maken van fietskettingen. Koekjes versieren met eetbare bloemen kan ook. Naast deze workshops voor jong en oud zijn er live muziekoptredens en kunnen kinderen zich laten schminken.

Kleding met statiegeld
Een circulair festival zoals dit hóórt in West: duurzaam met spullen omgaan is hot in West. In onze buurt wemelt het van de zaken om kleding een tweede leven te geven, zoals vintagepaleis Indianaweg in de Kinkerstraat. Bij de Bijenkorf van Westerpark, Kringloop West aan de Tweede Hugo de Grootstraat, kun je dwalen tussen tweedehands kleding, sportspullen, servies, fietsen en meubels. “Mensen kunnen alles bij ons brengen. Dat we zo’n goede collectie hebben, komt omdat we gewoon heel goed sorteren”, aldus de eigenaar. In Westerpark zit nog een bijzondere zaak: New Optimist, waar je kleding met – jawel – statiegeld kunt kopen. Hoe dat werkt, lees je hier.

DeWestkrant