Bewoners Bellamyplein zijn drollen en zwerfvuil zat

Flyer bij Bellamyplein. Mensen op de foto hebben niets met zwerfvuil te maken. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Sinds kort hangen er flyers aan de hekken bij het Bellamyplein in Oud-West. Lezers worden erop gewezen dat een wadi een groene greppel voor waterafvoer is en dat ze hun troep moeten opruimen. Ook wordt de vraag gesteld of de omgeving een hondenuitlaatplek of vuilnisbak is.

De flyeractie is een initiatief van een groepje dat vanaf januari 2024 is opgestaan om het Bellamyplein en de wadi schoon te houden van zwerfvuil. Meestal zijn ze op zondagochtend tussen 10 en 12 bezig. “We ergerden ons aan het zwerfvuil”, zegt Annemiek van der Meer, een van de initiatiefnemers. “Hondenbezitters laten hier ook regelmatig hun hond uit en ruimen lang niet allemaal de troep op.” Met de flyers, die zowel in het Nederlands als Engels zijn, hopen ze het gedrag van mensen te veranderen. “Het is erg smerig als je de wadi opruimt en in de drollen staat.”

In West komen bewoners vaker in actie tegen zwerfafval. In 2018 vond in Westerpark ’s werelds eerste zwerfvuil-festival plaats. Op de agenda: een workshop plasticvrij leven, trashhunten, mindful zwerfvuil rapen. In 2022 was er in De Baarsjes de actie waarbij je een kop koffie kon krijgen in ruil voor zak zwerfvuil. De drijvende kracht achter ‘Zakkie voor een bakkie’ was Martine Zwijnenberg, een Westerling die zich inzet voor een schone buurt en bekend staat als ‘meesterprikker’.