Vers brood gebakken op biogas nieuwe broodvergister

Vers brood uit de oven op biogas, geproduceerd met vergist oud brood. De biogasbakkerij in de Fruittuin van Moerkerken. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Van Deysselbuurt in Nieuw-West is donderdag een nieuwe broodvergister feestelijk in gebruik genomen. De installatie maakt biogas uit oud brood. In de biogasbakkerij in de Fruittuin van Moerkerken wordt hiermee weer vers brood gebakken.

De vergister en biogasbakkerij zijn projecten van de organisatie Cascoland. Met stadsdeel Nieuw-West en corporatie Rochedale organiseerde Cascoland een open straatfeest in de Van Deysselstraat, met kraampjes van ondernemers en organisaties. En informatie over de vernieuwing, want de buurt in Slotermeer gaat flink op de schop. Ruim 500 woningen worden gesloopt en er komen ruim 1200 nieuwe woningen. 

Cascoland had hier al een kleinere broodvergister, maar die stond in een garage en dat bleek niet toegestaan, zo vertelde oprichter Roel Schoenmakers. De nieuwe installatie is gebouwd in een zeecontainer. 

Stadsdeelbestuurder Sandra Doevendans wees erop dat de circulaire vergister ook een rol speelt in de bestrijding van ratten. Buurtbewoners kunnen oud brood in inzamelbakken stoppen, in plaats van rond te strooien. Cascoland begon al in 2014 met een broodvergister in de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer.

Langs de Van Moerkerkenstraat is ook het nieuw aangelegde Eetbaar Speellandschap feestelijk in gebruik genomen. Het gaat om twee hectare openbaar groen zoals een pluktuin, kruidentuinen en moestuinen met ook speelplekken voor kinderen. 

De nieuwe broodvergister in de Fruittuin van Moerkerken. (Foto Richard Mooyman)