Rianne en Susanne (UpNew) maken mooie dingen van oude spullen

Rianne Griffioen en Susanne Engels voor hun winkel. (Foto: Lauren Booster)
Hoogstins2024

Pop-upcycling is een samenstelling van de woorden ‘pop-up store’ en ‘upcycling’. UpNew is een pop-up store waar je alleen ge-upcyclede producten kunt kopen. Vandaar de naam Pop-upcycling, aldus Susanne Engels en Rianne Griffioen die UpNew openden aan het einde van de Bos en Lommerweg.

Maar wat is upcyling eigenlijk? “Het is het creatief hergebruiken van materialen of bestaande spullen”, antwoordt Susanne. “En dat is wat wij hier met meubels doen”, vult Rianne aan. “Daarnaast verkopen wij hier producten van andere creatieve ondernemers die weliswaar werken met oude materialen, maar daar iets heel nieuws van maken. Bijvoorbeeld tassen van auto-gordels en rokken van oude tafelkleedjes.”

UpNew bestaat sinds december vorig jaar en is zowel winkel als werkplaats. Susanne en Rianne hebben allebei een eigen eenmanszaak: Pippa-Lotta en Uit de Schuur. Maar ze besloten hun krachten te bundelen. Hiervoor huurde Susanne een ruimte bij Toon aan de Jan Evertsenstraat, waar ze haar opgeknapte meubels verkocht, maar vanwege werkzaamheden in de winkel moest ze daar weg.

Goeie match

Aan stoppen dacht ze niet.  Susanne: “Ik ontmoette Rianne en we zijn een keer koffie gaan drinken, want zij had ook een andere werkplek nodig. We deden iets soortgelijks, maar toch weer heel anders. We merkten dat we gewoon een hele goeie match waren.”

De winkel is pop-up, omdat die anti-kraak is. Tot wanneer Susanne en Rianne kunnen blijven, weten ze niet. Geen vaste plek hebben, heeft zo zijn voor- en nadelen. Susanne: “Als we straks ergens anders gaan zitten ontdekt een nieuw gedeelte van de stad je, maar aan de andere kant komen de mensen die je al kennen hier straks voor niets.”

Geen meubelstuk in de winkel is hetzelfde. Sommige lijken bepaalde thema’s te hebben. Zo heeft Susanne een voorkeur voor grafische patronen en haalt Rianne haar inspiratie uit de natuur.  “Alle meubels hebben persoonlijke aandacht gekregen,” vertelt Rianne. “En dat is waarmee wij ons onderscheiden.”

Rianne en Susanne halen hun meubels van straat, kopen ze via marktplaats en kringloopwinkels en ook krijgen ze wel eens meubels. Soms ontstaat er een misverstand over de prijzen van de meubels. “We verkopen hier tweedehands meubels, maar het zijn inderdaad geen prijzen zoals je die bij de kringloopwinkel vindt”, zegt Susanne. De prijzen beginnen vanaf 65 euro. Rianne: “Als we een meubel op straat vinden en het is in goede staat, kunnen we het voor veel minder verkopen dan een meubel dat duur is ingekocht.”

Duurzaamheid als thema

Op de vraag of duurzaamheid een belangrijk thema is voor de dames, komt een volmondig ‘ja’.  Susanne: “In mijn huis staan voor een groot deel spullen die op straat zijn gevonden. Er wordt zoveel weggegooid, terwijl veel meubels zo mooi zijn. Ze zijn misschien wel gammel of oud, maar met een kleine aanpassing kan je er vaak weer iets heel moois van maken.”

Rianne: “En heel vaak zijn de meubels die op straat staan niet eens zo gammel, alleen zijn ze gedateerd qua uitstraling. Mensen kunnen daar moeilijk doorheen kijken.” Rianne wijst naar een blauwe kast, die in een verloop van donkerblauw naar babyblauw is geschilderd. “Deze kast was licht eiken, en dat wil niemand meer.  Maar de kast is hartstikke stevig en kan nog wel honderd jaar mee. Je hoeft niets nieuws te kopen, waar weer onnodig bomen voor zijn gekapt.”

Bos en Lommerweg 1H, bij de Haarlemmerweg. www.upnew.nl

DeWestkrant