Voorproeven bij nieuwe De Prael

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De Prael is net geopend aan de Nieuwe Hemweg, tegenover het Art Hotel bij het Brediusbad. Bierkenner en buurvrouw Annette (hierna te noemen Biervrouw A.) en ik kennen de brouwerij/annex proeflokaal van de Oudezijds Voorburgwal in de binnenstad en waren al fan. Hoog tijd dus om poolshoogte te nemen.

Zelfs in het zonnetje lijkt de locatie nog ietwat desolaat, maar binnen oogt het interieur warm en groot. Op borreltijd is het vrij rustig in de dependance van De Prael. Er zitten wat mensen met hun laptopje te werken. Niet echt wat je verwacht, zeker niet als je de vestiging kent in de binnenstad waar het eigenlijk op elk moment van de dag superdruk is.

Het werd daar ook echt te klein, zo vonden de eigenaren en dus kwam deze vestiging erbij. Mét brouwerij, die in augustus open gaat. En dan heb je ook echt iets te zoeken op de Houthavenlocatie met rondleidingen en proevrijen.

En verder biedt de nieuwe Prael een geweldige uitwijkmogelijkheid. Ze hebben er weliswaar nu niet het nieuwe regenwaterbier Hemels Water op de tap, maar wel een Milky Stout,  ‘een echt vrouwenbiertje’: zoetig van smaak en vrij donker zoals Guinness. Maar die smaakt dus niet -zoals biervrouw A. het omschrijft- alsof je een nat stuk roggebrood opeet, maar aromatischer en dus zoeter. Zelf nemen we de all time favorite: de Weizen, met 5,4 procent ook lekker licht.

We hebben best honger gekregen van het fietsen naar het Havengebied en gelukkig zijn er ballen, burgers en nacho’s met pepertjes uit de oven. Biervrouw A. en ik kiezen voor het laatste: de ideale snack voor bij bier.

Het moet dus nog wel wat worden met De Prael West, bijvoorbeeld straks met het 150 vierkante meter grote terras, en het grasveld aan de overkant waar we onszelf al wel zien liggen met een biertje onder handbereik. Wie in Houthaven of in de Spaarndammerbuurt woont, heeft er een prima plek bij om een biertje (of meer) te drinken. En ook voor fans -zoals wij- dieper uit West, die geen zin hebben om elleboog aan elleboog te zitten met toeristen in het centrum.

www.deprael.nl

DeWestkrant