Voorkeur bouwplan geheim

Het bouwterrein waar tot vorig jaar de Spaarndammerschool stond. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Vier projectontwikkelaars zijn nog in de race voor een groot nieuwbouwproject in de Spaarndammerbuurt. Een aantal omwonenden heeft de vier plannen ingezien, maar hun voorkeur blijft voorlopig geheim. Pas rond de kerst wordt duidelijk welk plan zal worden uitgevoerd.

Op het terrein van de Spaarndammerschool -die vorig jaar is gesloopt- is plaats voor circa 120 woningen. Minimaal dertig procent van het bouwplan moet bestaan uit sociale huurwoningen. Een deel van de buurt vreest echter dat het terrein helemaal wordt volgebouwd.

Stadsdeel West vindt het belangrijk dat het plan kan rekenen op draagvlak in de buurt. Omwonenden hebben om die reden een stem gekregen bij de selectie van de ontwikkelaar. De vier plannen zijn vorige week op een beoordelingsavond gepresenteerd.

Buurtbewoners konden punten uitdelen voor verschillende aspecten, zoals architectuur, openbare ruimte en inpassing. Maar hun voorkeur blijft dus nog vertrouwelijk. De aanwezigen moesten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen, aldus een woordvoerder van het stadsdeel.

De bewoners hebben weliswaar een stem bij de selectie van de ontwikkelaar, maar de deskundigen van de gemeente kunnen meer punten uitdelen en leggen dus het meeste gewicht in de schaal. De winnaar zal volgens het stadsdeel kort voor de kerst, of begin januari bekend worden gemaakt.

DeWestkrant