‘Groen, geen woningbouw bij Brediusbad’

(Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een groep omwonenden keert zich tegen de woningbouwplannen bij het Brediusbad. Het terrein met moestuinen moet samen met het rangeerterrein een groene verbinding worden tussen Spaarndammerbuurt, het Westerpark en de toekomstige woonwijk Haven-Stad, zo vinden zij.

De bestuurscommissie West bespreekt dinsdagavond de plannen voor circa 120 woningen op de plek waar in 2004 de Bredius Sporthal afbrandde. Dat terrein is nu in gebruik bij moestuinders, onder wie vrijwilligers van De Soeptuin die groenten kweken voor voedselpakketten. Eerder protesteerden een aantal buurtbewoners nog omdat de beoogde woningen te duur zouden worden.

Een groep bewoners van de Zaanstraat pleit er nu voor om het terrein helemaal niet te bebouwen en een definitieve groene bestemming te geven. Zij verwijzen naar een motie die in december 2017 is aangenomen door de gemeenteraad.

In die motie staat dat onderzocht moet worden of er een ‘groen hoogte-accent’ kan komen op het rangeerterrein, in plaats van woningen waarvan eerder sprake was. Dit als een uitbreiding van het Westerpark en manier om het ‘stedenbouwkundig isolement’ van de Spaarndammerbuurt te slechten.

Het Westerpark krijgt ook voor bewoners van Haven-Stad een belangrijke recreatieve functie. Volgens de bewoners van de Zaanstraat is het niet bouwen van 100 tot 120 woningen op de Brediuslocatie maar een beperkte aderlating voor het woningbouwprogramma, in vergelijking met de 40.000 tot 70.000 woningen die in Haven-Stad worden gebouwd.

Onlangs werd een streep gezet door het bouwplan voor een woontoren aan de andere kant van het Westerpark. De gemeenteraad besliste dat ontwikkelaar Pinnacle van prins Bernhard jr. geen woontoren mag neerzetten naast het ING-complex aan de Haarlemmerweg, dat wordt verbouwd tot appartementen. Het bewuste parkeerterrein zou in de toekomst ook een groene entree tot het Westerpark moeten worden.