Duizenden fietsen in West verwijderd

Handhavers aan de slag in de Van Hallstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In stadsdeel West zijn vorig jaar 15.000 fietsen door de gemeente verwijderd. Dat aantal zal mogelijk toenemen nu de regel is ingevoerd dat een fiets niet langer dan zes weken in het rek mag staan. Handhavers gaan maandag aan de slag in Da Costabuurt, nadat recentelijk al ongebruikte fietsen werden weggehaald in de Spaarndammerbuurt, Gulden Winckelbuurt, Bellamybuurt en Erasmusbuurt.

Het aantal klachten van bewoners over onterecht weggehaalde tweewielers neemt toe. Vorig jaar zijn 73 klachten en bezwaarschriften ingediend, in de eerste twee maanden van dit jaar ging het al om dertig klachten en bezwaren. Over een heel jaar gezien zou dat uitkomen op een ruime verdubbeling.

Procentueel is het aantal klachten nog steeds zeer laag, meldt portefeuillehouder Fenna Ulichki in een brief aan de bestuurscommissie. Volgens haar wordt doorgaans geprobeerd klachten zonder een ingewikkelde procedure op te lossen. De kosten (€22,50 bij zelf ophalen of bij €35 bij terugbezorging) worden dan in de meeste gevallen vergoed, aldus Ulichki.

De gemeente handhaaft al langer op fietswrakken en hinderlijk geparkeerde fietsen. Sinds september vorig jaar worden binnen de Ring ook ongebruikte tweewielers weggehaald. Fietsen die langer dan zes weken niet van hun plek komen, kunnen worden verwijderd. Doel is om meer ruimte te creeëren in de vaak overvolle fietsrekken.

Waarschuwingslabels

Maandag starten handhavers in de Da Costabuurt met het plakken van waarschuwingslabels op fietsen die de afgelopen zes weken niet zijn gebruikt. Bezitters moeten dan het label eraf halen en hun fiets gebruiken, anders kan hun rijwiel volgens de gemeente na een week worden weggehaald. Bij de stations Sloterdijk en Leylaan geldt een maximale fietsparkeerduur van twee weken.

DeWestkrant