3 Topplekken voor thee-fans

Chinese Thee, Hong Kong Superstore, Amsterdam-West
(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Wie van thee houdt, treft het in West. Sinds 15 november zit er een nieuw theebarretje in de Frederik Hendrikstraat. En dan te bedenken dat we al twee tealicious plekken hadden.

Tea’s Delight
Hong Tong Wu en zijn zus Yiemie zitten sinds 2013 in de Kinkerstraat. De twee zijn net vinologen, maar dan met thee in plaats van wijn. Ze kunnen je alles vertellen over de herkomst van hun theeën, hoe je die het beste drinkt en hoe ze smaken. Zeg je dat je ‘iets fruitigs’ zoekt, dan vragen ze door. “Bedoel je fris-fruitig of zoet-fruitig?” Ze willen je de perfecte thee schenken. Voor minder doen ze het niet. Elke thee schenken ze in minuscule porseleinen kopjes. De theeblaadjes halen ze uit Taiwan, Japan en Zuidoost China, waar hun familie een plantage heeft. Ik koos uiteindelijk voor Iron Buddha, een oolong thee zo bloemig als een parfum. Nog beter wordt het in deze serene zaak als je thee combineert met een green tea pancake: een flensje met matcha, poeder van groene thee, en een topping van appel en matcha cream.
http://www.teasdelight.com

(foto: Patricia Jacob)

T’S
De eigenaren van deze theebar in de Jan Eef hebben wortels in landen waar thee onderdeel is van de cultuur: Marokko en Pakistan. Ze trekken thee uit losse blaadjes en schenken de thee warm in (wijn)glazen en koud in kannetjes. Mijn dream team: de cake rusk met kardemom, een lange, smalle koek, en de Royal Cardamon Chai. Deze kruidenthee met melk is niet te geloven zo lekker.
http://www.tsteas.com

Quies
Deze tearoom van Tsjechische eigenaren zit sinds 15 november in de Frederik Hendrikstraat. Voorheen zat daar een Thaise massagezaak, die altijd dicht leek te zijn. Bij Quies zit je er comfortabel bij. Loungemuziek, gedempt licht, veel hout. Net een skihut deluxe. Achter het grote raam scheurt het verkeer voorbij. Mooi dat jij binnen zit met veertig kwaliteitstheeën uit de hele wereld. Zwarte thee uit India, Taiwan en China, maar ook Zuid-Afrikaanse rooibos en maté uit Zuid-Amerika. Er zijn honingballetjes en honingtaarten naar zowel Oud-Armeens als Slavisch recept. Ik scoorde de Armeense variant met citroen: dunne laagjes taart met verleidelijke lichtzoete crème daartussen. Een aanrader!
http://www.quiestea.com

DeWestkrant