Kattenyoga: kijk vooral niet naar de poes

Foto Resi Lankester
Hoogstins2024

Eerder hoorde ik geruchten over geitenyoga in het Amsterdamse Bos en bieryoga in Duitsland. En dan is het natuurlijk wachten op de volgende stap: kattenyoga. Logisch, want yoga is ontspannend en katten zijn ook ontspannend. Veel vrouwen houden van yoga. En van katten. Die optelsom maakten ze bij Kattencafé Kopjes in De Baarsjes ook. Het café in de Marco Polostraat bestaat sinds 2015, iets later startten ze er met wekelijkse yoga.

Ik word opgevangen door de engelachtig mooie Jessica, die hier sinds een aantal maanden les geeft. Binnen een paar minuten zijn we volop in gesprek over de life changing effecten die yoga kan hebben; Jessica vertelt dat ze eigenlijk steeds minder zin heeft in de roes van alcohol – al hoort het wel bij haar leeftijd (25) om flink aan de zuip te gaan.

Bij Kopjes zijn de katten heer en meester. Voordat de les kan beginnen, moeten de kattenmanden en krabpalen dus nog grotendeels aan de kant geschoven om ruimte te maken voor de matjes. Er zijn nog twee deelnemers vanavond: en ja, het is altijd zo rustig. Meer dan vijf matjes passen er sowieso niet in dit knusse, huiskamerachtige cafeetje. Ook tijdens het ‘gewone’ café is er een maximum aantal mensen dat binnen mag. Voor je het weet worden de katten knetterdol van al het geaai.

Die katten, dat zijn er sinds kort negen: er is net een klein zwart katje bijgekomen. Een wat schralig exemplaar met een halve staart. Typisch geval van een beetje schuw en nog wat onwennig, maar wel heel aanhankelijk. Helemaal geaccepteerd door de acht andere bewoners is de schrale kat nog niet, vertelt Jessica. Wat de kat uiteraard extra innemend maakt. Zie daar maar eens vanaf te blijven. En ja, daar start dan meteen les één tijdens de yoga: blijf gefocust op jezelf en kijk niet stiekem door je oogharen of de lieve, schralige poes binnen handbereik is. En of dat geblaas in een hoek misschien komt omdat de kleine nieuwkomer een tik krijgt – nee toch? Ho, focus! Net als Jessica ons na een korte meditatie vraagt om de aandacht te richten op onze adem, begint er een kat uitgebreid aan een krabpaal te hangen. Focus, focus.

Kattenpis

Jessica geeft een rustige  les, met simpele, yin-achtige houdingen. Een pittige les vol gezwoeg en gezweet past ook niet tussen al de lome kattenenergie. Daarbij: er kunnen geen ramen open. Je denkt er als niet-kattencaféhouder misschien niet meteen aan, maar eigenlijk is het heel logisch: een kattencafé met open ramen is al snel een gewoon café, zonder katten. Om de ammoniakachtige geur die uit de kattenbakken komt op afstand te houden, staat de airco aan. Is kattenpis niet ongezond, vraagt een vriendin die niet van de yoga is en ook niet van katten houdt later. Goeie vraag. Nou ja, een paar uur in een goed geventileerde ruimte is te overzien, lijkt me. En wie thuis een kat heeft, ademt ook wel eens wat in.

Verdacht stil

Van de relaxte, liggende slothouding, de Savasana, had ik me een idyllische voorstelling gemaakt. Er zou een kat spinnend naar me toe wandelen, natuurlijk voelend hoe ontspannen ik ben en dan kopjes gevend op mijn buik gaan liggen. Als een warm, liefdevol kattendekentje. Er zou zich er nog eentje aan mijn hoofdeinde nestelen en vooruit, nog een derde die zich aan mijn voeten vleit. Maar niks daarvan – ik had het kunnen weten. Loslaten die verwachtingen, ook weer zo’n wijze yogales. Want tijdens de Savasana is er geen enkele kat die maar in de búúrt komt. Zelfs geen kopje kan eraf. Ze houden zich verdacht stil, bijna reden om toch even door m’n oogharen te gluren of de schrale kat met de halve staart niet stilletjes in een donker hoekje wordt gemarteld door de andere acht katten…. Stop – ontspan!

Spinnend

Na de Savasana nemen we nog een moment de tijd om met gesloten ogen in kleermakerszit dankbaarheid te voelen. “Voel je dankbaar voor die kleine dingen die we vaak voor lief nemen”, is de mooie les die Jessica ons meegeeft. Als ik mijn ogen opendoe, zit de zwarte schrale kat voor mijn neus. Luid spinnend en met grote ogen kijkt-ie me aan. Ik voel me beloond voor mijn geduld en aai de kat totdat-ie wegsoest op m’n yogamat. Deze kat weet wat-ie doet, dat is duidelijk.

Knuffeltijd

En dan is er nog een halfuur kattenknuffeltijd – die behoefte hebben ze bij Kopjes heel goed aangevoeld. Om de feestvreugde compleet te maken, krijgen we er er een glas jasmijnthee bij. ”Zo interessant, de interactie tussen die katten”, zegt een vrouw die wel vaker naar de les komt, terwijl ze toekijkt hoe twee katten om elkaar heen draaien. “Ik ben sowieso dol op dieren. Ik heb een abonnement op Artis. Dieren zijn zó grappig en ontspannend.”  Tja, Artis in het klein, maar dan met yoga en nog thee toe ook. Dat kan alleen in West.

Elke dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur: de les is van 20.00 tot 21.00 uur. 16 euro per les.

www.kattencafekopjes.nl

www.facebook.com/catsonmatsyoga/