Het croissantje ijs is geland in De Baarsjes

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bakkerij Fort Negen in de Jan Evertsenstraat heeft sinds kort een wel heel speciale creatie in de collectie.

Sinds ik bij Fort Negen mijn tanden zette in een cannelé bordelaiskan deze bakker in de Jan Evertsenstraat bij mij niet meer stuk. Toch is het Maarten Langeslag en zijn team gelukt om mij nóg harder te laten stuiteren van geluk. Hoe dat zo? Nou, dat zal ik je vertellen. Afgelopen zaterdag lanceerde hij softijs in – hoe verzin je het? – een kuipje van croissantdeeg.

Popcorn als topping
De foto op Instagram annexeerde mijn brein. Al na één blik kon ik aan niets anders meer denken; ice ice baby, dat schatje was voor mij. Vandaag sjeesde ik naar De Baarsje en bestelde ik dit croissantje ijs (4 euro). Of ik disco-spikkels als topping wilde hebben. Dan wel stukjes brownie of popcorn. En/of een scheut karamelsaus. Niets van dat alles. Deze darling is het waard om puur natuur te verschalken.

Limoncello-ijs?
Dat er in het ijs geroosterde boekweit zou zitten voor een ‘nutty effect’, heb ik niet geproefd. Wat ik me vooral herinner is een zalvende zijdezachte sensatie, waardoor mijn smaakpapillen enkel nog ‘encore, encore’ konden stamelen. Het knisperende croissantje erbij was de bonus. In de komende tijd zal Maarten experimenteren met verschillende smaken ijs. Volgens een fan zou limoncello een tof idee zijn.

Siciliaanse delicatesse
Nederlanders vinden broodjes ijs vrij apart, maar in het buitenland zijn ze wat ruimdenkender. Zo doen ze in Thailand gerust ijs met gecondenseerde melk op een zacht wit puntje. Ook in Italië kunnen ze er wat van, en dan bedoel ik vooral op Sicilië. IJs op een brioche is daar een delicatesse. Om zo’n broodje te proberen, hoef je in West niet ver te zoeken. Het onvolprezen Massimo Gelato in Oud-West maakt het zó voor je klaar.

DeWestkrant