6x speculaas shoppen in West

Bakkerij Westerpark, recht: de prijswinnende speculaas. Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Speculaas hoort bij dit seizoen. De lekkernij is nu dan ook volop verkrijgbaar, zoals bij deze lokale topadressen.

1. Pink’s Bakkery, Postjesweg
Bij deze bakkerij in De Baarsjes vind je een uitstekende versie van ‘de croissant der croissants’ en zit je qua speculaas ook goed; de stukken gevulde speculaas  stelen de show bij de kassa.

2. Rijkhoff, Bos en Lommerweg
Deze patisserie in Bos en Lommer staat bekend om haar (slagroom)gebak, inclusief de hemelse tompouce. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook flink wat speculaas: staven, brokken én de dikste speculaaskoekjes van West.

3. Straathof, Ten Katemarkt
Wie langs deze kraam op de Ten Katemarkt in Oud-West kan lopen zonder te gluren, is een held(in). Die gebakjes, die appeltaart, die koekjes! Vanzelfsprekend heeft Straathof ook veel speculaas; in de vorm van koekjes, brokken en staven. Links op de toonbank vind je zelfs een heuse speculaascake.

4. Van der Heijden, Bos en Lommerweg
Dit BoLo-instituut maakt de blits met het unieke Amsterdam-brood. Ook met speculaas weten de bakkers wel raad. Van brokken tot staven; het is er allemaal. Hun ‘speculaasbakje’ had ik nog nooit eerder gezien: een zilveren kuipje met gevulde speculaas erin. Dat ‘gebakje’ moet wel lekker zijn!

5. Westerbos, Hugo de Grootplein
Het saucijzenbroodje en chocoladebroodje met amandelen zijn mijn favorieten bij deze bakker in Westerpark. Ik schat in dat de speculaasjes, speculaasbrokken en speculaasbrokken ook uit de kunst zijn.

6. Westerpark, Van Limburg Stirumstraat
Last but not least: de bakker die vorig jaar flink in de prijzen viel bij de Beko Speculaaskeuringen 2021. De speculaas met amandelen van bakker en mede-eigenaar Björn Bijl bleek de beste van Noord-Holland te zijn. De koekjes staan op een ereplaats in de winkel, maar er zijn ook andere speculaasvarianten: van brokken tot staven. Het ‘staafpakket’ is een combinatie van speculaas-, banket- en chocoladestaaf. Wie wil zo’n ‘hapje’ nou niet in zijn schoen vinden?

DeWestkrant