7x ‘specialty brood’ in West

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

‘Gewoon’ brood is in de hele stad te koop. Maar de bakkers bij ons in West gaan een stapje verder. Zij hebben zich bekwaamd in bijzondere broodsoorten.

De stijgende energieprijzen zijn op vele plekken het gesprek van de dag. Als ik binnenloop bij Broodbakkerij Van Der Heijden op de Bos en Lommerweg, gaat het er ook over. “Iedereen heeft er last van”, zegt een verkoopster. “Restaurants, sauna’s, zwembaden en wij.”
De bakkersbranche heeft inmiddels de noodklok geluid. Onder leiding van de Branchevereniging voor ambachtelijke bakkers is een campagne gestart om aandacht te vragen voor de oplopende energieprijzen. Vele bakkers dreigen om te vallen. Sommigen zijn al gestopt, zoals Bakker Venenkamp in De Pijp. Door de hoge gasprijzen en een gebrek aan personeel gaat het na 125 jaar (!) niet langer meer. Hopelijk ontspringen onze bakkers de dans. In West hebben we hoogvliegers in de buurt, die de lekkerste broodjes verkopen. Sla je slag, en blijf dat vooral doen.

1. Amandelcroissant
De amandelcroissant is wat mij betreft ‘de croissant der croissants’. Voor een versie die staat als een huis, raad ik je aan om naar Pink’s Bakery aan de Postjesweg te gaan. Fluffy deegknapperige amandelen en poedersuiker bovenop en een flinke dot amandelspijs vanbinnen.

2. Amsterdam-brood
Bakkerij van der Heijden aan de Bos en Lommerweg heb ik eerder ‘de trots van BoLo’ genoemd. Al meer dan zeventig jaar rollen er ambachtelijke broden uit de ovens, waaronder speciaal ontwikkelde broden als de Jordanees, Damrakker en Rooie Sien. De eerste is een donker meergranenbrood met karamelsuiker, noten en rozijnen, de tweede een roodbruin meergranenbrood met extra pompoen- en zonnebloempitten. De Rooie Sien is een extra donker meergranenbrood. Deze broden zijn ontstaan uit een samenwerking van vijftien ambachtelijke Amsterdamse bakkers.

3. Bagel
Flo’s Appetizing in de J.P. Heijestraat is the place to be voor een bagel extraordinaire. Géén broodje-met-een-gat-erin, maar ‘freshly baked, hand-rolled, crackly on the outside, soft and chewy on the inside, real-deal bagels’. Eet ze met of zonder beleg als gerookte zalm en vegan roomkaas.

4. Brioche
De eigenaren van Brioche in de Bilderdijkstraat komen uit Parijs en hebben een heldere missie: Amsterdam kennis laten maken met de gelijknamige Franse broodspecialiteit. In de vitrine lonken de bolletjes in uiteenlopende smaken: kaneel, gezouten karamelboter, suikerde amandelen (pralines), chocola en pinda’s.

5. Focaccia
Bij de Focacceria op de Overtoom staat de focaccia op een erepodium. Dit platbood uit Ligurië, de streek rond Genua, is er onder meer met olijven, tomaten of lichtgezoete uien. Extra leuk is dat de eigenaren er alles aan doen om zo min mogelijk focaccia’s verspillen. Reepjes brood toveren ze om in koekjes voor bij de koffie. Ze verkopen broodpudding van focaccia en hebben de koek in hun tiramisu vervangen door focaccia.

6. Kaneelbroodje
Inmiddels zijn ze in het hele land te koop, maar wij in West weten dat de beste kaneelbroodjes te koop zijn bij Selma’s in de Jan van Galenstraat. Het Nordic Bakery Café van de Zweeds-Finse Anna verrast al sinds 2017 met biologisch brood, Zweedse broodspecialiteiten als de kanelbullar en seizoensspecialiteiten.

7. Zuurdesembrood
Voor ambachtelijk zuurdesembrood kon je terecht bij Levain et le Vin in de J.P. Heijestraat. Tijdens de coronacrisis kwamen daar nog twee supergoede zaken in De Baarsjes bij: Fort Negen en Ulmus.

DeWestkrant