Bagels en babka bij Flo’s Appetizing in Oud-West

Beeld: Inge Hofstra
Hoogstins2024

Aan reuring geen gebrek in de J.P. Heijestraat. In november landt een heuse bagelshop in de meest happening straat van Oud-West.

Vanuit de spannendste en meest productieve keuken van heel Amsterdam, Kitchen Republic, beitelt Heather Eddy al ruim acht maanden aan de opmars van haar bagels. Ik heb het dan niet over het een of andere broodje-met-een-gat-erin, maar over ‘freshly baked, hand-rolled, crackly on the outside, soft and chewy on the inside, real-deal bagels’. Vanaf november gaat de Amerikaanse deze creaties vers uit de oven verkopen bij Flo’s Appetizing in de J.P. Heijestraat 121, in het pand waar tot voor kort Voldaan soep met ballen verkocht.

Pop-up events
Om te testen of haar bagels bij Amsterdammers in de smaak vielen, verkocht ze de afgelopen tijd broodjes op pop-up events in en om de stad. Via haar site stroomden orders binnen en voor cateringopdrachten rende ze van kantoor naar kantoor. De recensies op haar site liegen er niet om. “These bagels are ACTUALLY New York quality (so, amazing).” En: “Amazing fresh homemade bagels”. De enthousiaste reacties van haar klanten stimuleerden haar om een stap verder te gaan en te streven naar een bagelshop. Zo’n zaak die je veel vindt in het gebied waar zij vandaan komt, de staat Massachusetts, en waar je bijvoorbeeld in het weekend aanschuift om koffie te drinken, een krant te lezen een half dozijn bagels te scoren. Inmiddels loopt haar crowfundingsactie op Kickstarter gesmeerd en zit ze al op de helft van het bedrag dat ze wil binnenhalen (25.000 euro). De actie loopt nog zo’n twee weken door.

Babka
In de tussentijd is ze al druk bezig om haar pand klaar te stomen voor de dag waarop tout Amsterdam een van de vele bagelsoorten met onder meer gerookte zalm en cream cheese komt eten. De zoetigheden die uit haar oven rollen, lijken me ook minstens zo interessant, zoals kolaches, broodjes van briochedeeg gevuld jam en zoete kaas. Of de darling aller zoete broden: babka, de ultieme versie van een mix tussen kaneelbrood, een pain au chocolat en suikerbrood. Was het maar al november!
https://flosappetizing.com

DeWestkrant