Al meer dan zeventig jaar rollen er ambachtelijke broden uit de ovens van Bakkerij van der Heijden aan de Bos en Lommerweg. Koffie hebben ze er ook. De perfecte plek voor een afhaalontbijt, vindt Patricia. “Kwijlen is appeltje-eitje, kiezen is lastiger.”
Parijs barst van de traditionele bakkers. Een van mijn favorieten is Du Pain et des Idées in Canal Saint-Martin, waar mensen in de rij staan voor baguettes, croissants, pains-au-chocolat en escargots, ‘koffiebroodjes’ met chocola en pistaches. Daarna je buit verslinden bij een kop koffie op het terras van Chez Prune en kijken hoe de stad ontwaakt. Dit weekend zou ik met de Thalys weer naar Parijs gaan, maar dat gaat nu natuurlijk niet door.
Kuikens van schuim
Gelukkig heeft onze prachtstad ook zat bakkers waar je een goed ontbijt kunt scoren. Oké, voor een echt Frans ontbijt moet je wat verder fietsen, naar Le Fournil de Sébastien in Zuid om precies te zijn. Maar qua ambachtelijkheid doen veel bakkers in West niet onder voor mijn Parijse favoriet. Een van de uitblinkers is Bakkerij van der Heijden aan de Bos en Lommerweg, te herkennen aan de deurklink in de vorm van een croissant. Om eerlijk te zijn, was ik er talloze keren voorbijgefietst zonder de zaak écht te zien. Maar toen ik met Pasen de kuikens van schuim in de etalage zag, werd ik op slag verliefd: wat een blije creaties en dan die fantastische paasbroden ernaast! Die koeken met ‘onze’ Andreaskruisen, zag ik ook meteen zitten. Hoe Amsterdams wil je het hebben?
De Rode Sien
Van der Heijden is zeker niet het gemiddelde bakkertje. Het is een bakker om trots
op te zijn. De bakkerij, die ook een tweede winkel in Nieuw-West heeft, bestaat al sinds 1943. Het traditionele familiebedrijf wordt nu gerund door de derde generatie Van der Heijdens. Alles wat ze hier verkopen, maken ze zelf. Je kunt er onder meer speciaal ontwikkelde broden kopen, zoals de Jordanees, Damrakker en Rooie Sien. Deze ambachtelijke broden zijn ontstaan uit een samenwerking van vijftien ambachtelijke Amsterdamse bakkers. Voor elk seizoen heeft Van der Heijden andere specialiteiten, zoals het Ei, een ovaalvorming paasbrood met een dubbele dosis spijs. Het hele jaar door verkopen ze ontbijtkoeken uit eigen bakkerij – en dat is vrij uniek – weinig bakkers hebben trek in dit arbeidsintensieve klusje.
Snoephuisje Hans en Grietje
De zaak is doordeweeks al vanaf 6.30 uur open en op zaterdag zelfs vanaf 5.30 uur. De zaak is erg populair, ontdekte ik nadat ik er verschillende keren was geweest. Bewoners staan keurig in de rij en babbelen wat met elkaar. Een paar minuten wachten maakt niemand wat uit. Logisch, want binnen beland je mooi wél in het snoephuisje van Hans en Grietje: gevulde koeken in de vorm van harten, sappige appelbeignets, rijk gevulde amandelbroodjes, verleidelijke saucijzenbroodjes, forse bananenbroden. Kwijlen is appeltje-eitje, kiezen is lastiger. Met kaascroissants, een koffiebroodjes, chocolade-twister en koffie voor in totaal iets meer dan zeven euro gaan we uiteindelijk naar buiten. Bankje opzoeken und los geht es. Véél chocolade, room, luchtig deeg, kaas in overvloed. Wie wil de stad nou uit zolang Van der Heijden bestaat?
http://www.broodbakkerijvanderheijden.nl