Echt lekker wandelen? Loop de ’taartjesroute’ door Oud-West

Hoogstins2024

Rond De Hallen valt flink wat te snoepen. Binnen een straal van zo’n 600 meter vind je daar de een na de andere zaak waar je taartjes kunt halen. Deze route is ideaal om je suikerpeil op te krikken.

Start: Massimo Gelato, Jan Hanzenstraat 15
Massimo heeft veel meer dan fantastisch ijs alleen. Een baba bijvoorbeeld, een in rum en sinaasappel gedrenkt cakeje. Met een beetje geluk vind je er ook cheesecake met kersen en limoen-pistachecake met crème on top. Het broodje ijs is trouwens ook absoluut de moeite waard.

Bakkerij Paul Année, Bellamystraat 8
Via de Ten Katemarkt staat je zó voor de deur van deze legendarische bakkerij; de oprichter en naamgever bakte in de jaren zeventig al biologisch brood en was daarmee de eerste in de stad. Behalve brood kun je er ook dadeltaart en zutkoek kopen, roomboterkoek met noten.

Gary’s Deli, Kinkerstraat 140
Sla, voordat je naar de Bilderdijkkade gaat, nog even rechtsaf naar de pas gerenoveerde zaak van wereldburger Gary Feingold. Cheesecake, muffins, brownies en kaneelbroodjes in overvloed, maar ik ga vooral voor de pecan-walnut shortcakePrettig zoet en de karamel druipt er bijna vanaf.

Berry Amsterdam, Bilderdijkkade 27
Kleine zaak waar ze al jaren de sterren van de hemel bakken: worteltaart, bananenbrood, appel-haverkoeken, cheesecake, appelkruimeltaart.

Monks Coffee Roasters, Bilderdijkstraat 46
Dat de Bilderdijkstraat zo’n beetje het suiker-nirvana van West is, schreef ik al eerder. Deze zaak heeft misschien wel de verleidelijkste toonbank van de straat:  red velvet cake, kaneelbroodjes, cheesecake, Portugese roomtaartjes.

Little Collins, Bilderdijkstraat 140
Deze brunchzaak ontpopt zich in het weekend tot een prima de luxe bakkertje. Vorig weekend hapte ik in een sappig en kruidig stuk broodpudding met chocola. Maar dat had ook net zo goed de blood orange frangipane kunnen zijn. Deze taart met bloedsinaasappel en amandelcrème zag er namelijk ook meer dan verrukkelijk uit. Soms ligt er ook kouign amann in de vitrine. Ofwel: het ‘vetste’ gebakje van heel Frankrijk, een Normandische creatie van brooddeeg met genoeg boter voor een heel weeshuis.

Bakkerij Iambe, Bilderdijkstraat 143
De vrolijkste biologische bakkerij van de stad bakt uitstekende gevulde koeken en een wortelnotentaart die wereldberoemd is in Amsterdam.

Baksels, Kinkerstraat 51
Voordat je doorloopt naar Kazik, moet je eigenlijk eerst even deze taarthemel checken. Eigenares Leonie verleidt Amsterdammers al jaren met red velvet cake en cheesecakes (amaretti, framboos, lemon curd) Maar dat is lang niet het enige, want je vindt er ook sticky toffee cake, appel-pecantaart en amandel-frambozentaart.

Kazik, Bilderdijkstraat 202 A
Dat eigenares Kasia van bakken houdt is overduidelijk. De Poolse zoetigheden staan zowat in haar zaak opgestapeld. Ze draait haar hand niet om voor een mascarpone-fruittaart, grapefruit cake, cheesecake met blackberries en tartelettes met mokka of lemon curd. Haar creativiteit kent geen grenzen. Elke keer schotelt ze je weer iets compleet anders voor.

Eind: Rue la Bastille, Eerste Constantijn Huygensstraat 29A
In 2020 geopend en een van de twee zaken die ik vorig jaar platliep. Algerijnse haute cuisine om nooit genoeg van te krijgen. De perfecte afsluiter voor je snoeptocht: de unieke baklava. Het zoete komt van de honing, in plaats van suiker. Door dat verschil is deze baklava verfijnder en ‘bloemiger’ van smaak. Tuurlijk, ook deze baklava bevat deeg. Maar lang niet zo veel als andere baklava in de stad. Hier stelen amandelen de show, waardoor het ‘gebakje’ puurder van smaak is en bijna gezond lijkt.

DeWestkrant