Is er iets stuk? Breng het bij Reinier van het Repair Café (het enige dat open is)

Reinier Schlichting (foto: Anouk Jongeneel)
Hoogstins2024

Op de hoek van de Velserweg en de Molenwerf, in het dorp Sloterdijk, staat een huisje met daarop ‘Aardappelhandel’. Dit is de werkplaats van Reinier Schlichting, op donderdagen en vrijdagen is hier een Repair Café. In tegenstelling tot andere Repair Cafés is dit nog ‘gewoon’ open.

“Normaal gesproken is het idee van een Repair Café dat mensen hun kapotte spullen brengen en dat we die samen met hen en een kopje koffie repareren.” Dat gaat vanwege corona niet, daarom heeft Reinier het Repair Café, dat onder het viaduct in de Kolenkit zat, naar zijn werkplaats gehaald. “De meeste Repair Cafés zijn dicht, maar dit dus niet”, vertelt hij. “Dit is mijn eigen werkplaats, ik deel het gebouw niet. Ik kan hier ook veel meer maken, want hier heb ik meer gereedschap.” Mensen die spullen komen brengen, kunnen vanwege de veiligheid niet naar binnen. “Maar het is alsnog gezellig. Het zijn altijd ondernemende mensen.”

Reinier is nu in de zeventig en is zijn hele leven gas-, water- en CV-installateur geweest. Hij weet bijna alles te repareren en ongeveer alles in de werkplaats heeft hij ergens gevonden of zelf gemaakt. Alles heeft een eigen verhaal. Het hergebruiken en repareren, doet hij dus niet alleen voor het Repair Café. “We repareren veel huishoudelijke apparaten, stofzuigers en witgoed. Vorige week hebben we een stoel gerepareerd.” Het hoeft niet allemaal elektronica te zijn. De meeste dingen kunnen Reinier en de andere reparateurs van het café wel maken. “Alleen hele moderne apparatuur met miniatuur elektronica kunnen we niet repareren.”

Er staat een stofzuiger van Dyson in de werkplaats. “Die zijn vrij moeilijk te repareren, bij Miele gaat dat veel makkelijker.” Er ligt ook een tosti-apparaat dat het niet meer doet, bij aanschaf was het ongeveer 10 euro. “Als ik het niet kan maken, zorg ik dat hij op het fornuis gebruikt kan worden. Dan haal ik alle elektronica eruit en maak er twee handvaten aan, dan kan ie zo op het fornuis.”
Reinier vindt het belangrijk dat spullen zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden, daarom heeft hij een Repair Café. “We doen het echt tegen verspilling.” Hij denkt dat er veel toekomst zit in het repareren. “Europa zal misschien wel met een keurmerk komen, met wat makkelijk te repareren is, later wordt het misschien wel een plicht.” Het eerste Repair Café vond in 2009 plaats in het Fijnhout theater. “Tegenwoordig zijn er wel 2500 wereldwijd. Het is daar bedacht en gebeurt nu overal.”
Het verschilt per week hoe druk het is. “Als het slecht weer is, hebben we soms maar twee dingen om te maken, als het lekker weer is hebben we wat meer aanloop.”

Om aan te geven dat er een Repair Café zit, zet hij altijd borden op de kruising. Ook deze borden zijn zelf, of door anderen gemaakt. “Dit bord is gemaakt door onze eerste klant, een Russische kunstenares.” Bijna niets in de werkplaats is nieuw gekocht en Reinier kan over ieder kastje en iedere plank iets vertellen. Het hergebruiken en repareren zit bij hem in hart en nieren. Ook zit hij vol verhalen over het dorp Sloterdijk, het oude station en de spoorlijn die vlak langs het gebouwtje liep.

Het Repair Café op de Velserweg 24 is geopend op donderdag van 14.00 tot 17.30 uur en op vrijdag van 11.00 – 16.00 uur. De verslaggever brengt binnenkort een kapotte waterkoker langs.

DeWestkrant