Gary’s Deli 2.0 is klaar om je te verleiden

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Na een flinke verbouwing is Gary’s Deli in Oud-West weer open. En dat is goed nieuws, want je vindt er alles wat je nodig hebt voor een wandeling door de buurt: bagels, tosti’s rendang én een pecan-walnut shortcake waar de karamel vanaf druipt.

In de jaren negentig liep ik als rechtenstudent stage bij het Amsterdamse gerechtshof aan de Prinsengracht. De lunch was het hoogtepunt van de dag. Ik haalde dan een ‘stokje’ met filet american en kappertjes bij Loekie of muffins bij Gary’s muffins. De eigenaar, Gary Feingold, was een pionier: in die tijd waren brownies, muffins en bagels in Nederland nog in geen velden of wegen te bekennen. Ik maakte altijd goede sier bij de rechters als ik ze trakteerde op het lekkers dat Gary uit zijn oven had getoverd.

‘Vogeltje’ Mees
Sinds die tijd heeft hij bepaald niet stilgezeten. Zo won de wereldburger en voormalig professioneel danser in 2020 een speciale prijs voor zijn bijdragen aan de status van de Nederlandse danskunst. Daarnaast opende hij Café Belcampo in De Hallen en Gary’s Deli iets verderop, in de Tollenstraat. Zoals we eerder schreven is die laatste zaak de afgelopen maanden verbouwd. In de aanloop naar de opening van het restaurant opende hij al een take-out shop. Vorige week was ik daar al en werd ik geholpen door een allerliefste lady– ‘Ik heet Mees, net als het vogeltje’. Zij vertelde enthousiast over het restaurant. Volgens haar was de verbouwing heel goed gegaan en was het er nu prachtig. “Volgende week gaan we open. Kom ook, joh.”

Napolitaanse chef
Iets nieuws? Daar ben ik natuurlijk bij. Het aanbod zag ik ook wel zitten: een mix van Amerikaanse lekkernijen en Italiaanse producten, zoals lasagne (vlees of vegetarisch), aubergine parmigiana, focaccias en belegde ciabatta’s. Gary is Amerikaans, zijn vrouw is Italiaans. Vandaar die culinaire mix. In de keuken staat Felice, een chef uit Napoli. Ook dat is wat mij betreft heel veelbelovend. In Napels is niet alleen de pizza geboren, maar de stad grossiert ook in ’s werelds lekkerste gebakje met ricotta (sfogliatella) en spannend streetfood.

Selectie bagels
Nou, ik kan je vertellen dat Mees gelijk had: Gary’s Deli ziet er spic en span uit. De langgerekte ruimte is licht en clean met een artistiek tintje. Als je binnenkomt, zie je meteen de Siciliaanse producten van Pura Vita staan. In de vitrine achter de toonbank liggen Gary’s befaamde zoetigheden. Ook de collectie bagels valt op. Je kunt ze laten beleggen met creamcheese en zalm, hummus en gegrilde groenten of – mijn favoriet – met prosciutto, creamcheese en rucola. Voor het pittige werk kun je het over een compleet andere boeg gooien en een tosti met vegan rendang scoren.

Kwakersplein
Als de lockdown voorbij is, kun je natuurlijk gewoon aanschuiven en kan de keuken flink op stoom komen. Maar voor nu is het afhalen geblazen en daarna aan de wandel. Op naar een van de vele bankjes op het Kwakersplein, bijvoorbeeld! Toegegeven: het is er soms best druk. Maar meestal vind je er wel een plek die de 1,5 meter toets kan doorstaan. Met een beetje geluk zit je er ook nog vól in de zon. Mijn tip: neem een koffie met Gary’s pecan-walnut shortcake mee (in totaal 4,65 euro). Prettig zoet en de karamel druipt er bijna vanaf. En dat is toch precies wat je wilt als je zo’n knapperig zandtaartje eet?