Duurzame Speelgoedmarkt in Stadskas Tuin van Toorop

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Gloednieuw speelgoed is so last season. De Sint van nu gaat voor tweedehands, en shopt bijvoorbeeld op de Duurzame Speelgoedmarkt in Nieuw-West.

Aan de Jan Tooropstraat 8 in Overtoomse Veld zitten twee adressen met hart voor de wijk: Flink en Stadskas Tuin van Toorop. De Stadskas is een tuin waar bewoners groenten en fruit telen en leren over het duurzaam verbouwen van gewassen. Buurman Flink is een laagdrempelig café en eventlocatie. Regelmatig zijn er debatavonden en organiseert Stichting Kroket er workshops, maar je kunt er ook ‘gewoon’ iets drinken (koffie, thee, sapjes) en eten (cake, taart, broodjes).

‘Samen delen, samen sociaal’
In de aanloop naar Sinterklaas vindt er in de Stadskas een Duurzame Speelgoedmarkt plaats, namelijk op woensdag 23 november (10.00 tot 14.00 uur), vrijdag 25 november (10.00 tot 16.00 uur) en zaterdag 26 november (10.00 tot 12.00 uur). ‘Samen delen, samen sociaal’ is het motto. Je kunt oud speelgoed inleveren – netjes, schoon en compleet, géén babyspeelgoed – en iets nieuws uitzoeken. Een win-winsituatie: hergebruik is ‘goed voor de wereld’ en ‘je maakt een ander blij met jouw oude spullen’. Vóór of na het shoppen kun je naar Flink voor ‘koffie en kletsen’.

Niets weggooien
Bij Flink raak ik aan de praat met een enthousiaste medewerkster. Ze benadrukt dat het niet verplicht is om iets in te leveren en dat de tijden niet heel strikt zijn. “Van dinsdag tot vrijdag werk ik van tien tot vijf bij Flink. Op verzoek kan ik dan de deur van de Stadskas openen.” Vorig jaar was er een soortgelijk initiatief. “Toen is al het speelgoed weggegaan. Ook dit jaar zorgen we ervoor dat niets wordt weggegooid.  Als het niet regent, zetten we overgebleven speelgoed op straat. Iedereen mag dan meenemen wat hij wil. Mocht er toch iets over zijn, dan geef ik het aan mijn buurtkinderen.”

Give Back Friday
Het event in Nieuw-West is niet het enige Amsterdamse initiatief om duurzamer met speelgoed om te gaan. Met elf andere kinderwinkels heeft Knotsknetter in de Jan Evertsenstraat als reactie op Black Friday een alternatieve actie onder het motto ‘Give Back Friday’ op touw gezet: je kunt kinderen die het niet breed hebben blij maken door overtollig speelgoed in te leveren. Lees hier meer.

Beeld: Patricia Jacob
DeWestkrant