Jako in BoLo verkoopt uniek Koreaans ijs

Lex (links) heeft een nieuwe zaak geopend: Jako. Beeld: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Bij het kersverse Jako kun je bubble tea bestellen én een bijzonder type ijs:  bingsu, Koreaans ‘sneeuwvlokjesijs’ met toppings als fruit, jam, siroop of slagroom. 

Lex, de eigenaar van Kratiam Thai aan de Bos en Lommerweg, heeft een nieuwe zaak: Jako Bubble Tea. De zaak, die op 1 april openging, zit in het pand naast zijn voortreffelijke restaurant. Voorheen zat daar de opslagruimte van slagerij Habo. Als ik bij Jako binnenloop, hangen de ballonnen van het openingsfeest er nog. De zaak staat vol bloemen. “Het was heel druk bij de opening. Er stonden allemaal meisjes foto’s te maken”, zegt Lex, die duidelijk zin heeft om Jako op de kaart te zetten. Nu de coronabeperkingen opgeheven zijn, is de tijd volgens hem rijp voor iets nieuws.

Bingsu
Zoals de naam al doet vermoeden, gaat hier bubble tea over de toonbank. Je weet wel, die Taiwanese uitvinding van thee, melk, vruchtensiroop en tapiocaballetjes (circa 4,50 euro per beker). Maar dat is zeker niet enige. Lex verkoopt er ook een type ijs dat razend populair in Azië is. Hij wijst naar de ijsmachine op het aanrecht. “Dit apparaat is nergens in Europa te koop. Mijn zus heeft ‘m opgestuurd uit Thailand.” Met deze machine kunnen Lex en zijn team bingsu maken, Koreaans schaafijs met toppings als fruit, jam, siroop of slagroom.

Terrasje
Bingsu bestaat uit ‘sneeuwvlokjes’ bevroren room of melk. Bij Jako zijn er vier varianten van: matcha, pink rose, chocolat, coconut (7,50 euro per portie). Terwijl bubble tea al in West te koop is, onder meer bij het Taiwanese Jen’s Bing, is bingsu veel moelijker te vinden. Ik zag het bij een Koreaans restaurant in Rotterdam op de kaart staan. In Amsterdam is het alleen te koop bij Seoul Food, maar dan slechts in de zomermaanden. Zeldzaam ijs dus! Lex beaamt dat en is daar –terecht – trots op. Volgens hem is bungsu the fluffiest ice cream ever. “Als het lekker weer is, kunnen klanten het ook eten op het terrasje voor de deur.”

Cheese foam
Mocht je het nu nog te koud vinden voor ijs, dan kun je kiezen uit flink wat Aziatische drankjes. Bubble tea natuurlijk (taro, brown sugar, black Thai), maar ook fruit tea (aardbei, mango, passievrucht) en vruchtendrankjes met cheese foam, een laag van opgeklopte melk met suiker en roomkaas. Vanzelfsprekend kun je er ook iets bij eten, zoals een stuk red velvet of chocolate cake. Met Jako heeft West er een funky stukje Azië bij!