Jenny Bing (van de Ten Katemarkt) verkoopt haar Taiwanese streetfood nu in de Jan Hanzenstraat

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Jenny Bing wil Amsterdammers onderdompelen in de smaken van de Taiwanese keuken. Binnenkort gaat haar zaak in de Jan Hanzenstraat open. Maar je kunt er nu al terecht voor een voorproefje.

In 2019 stond ze opeens op de Ten Katemarkt: Jenny Bing. Vanuit een schattige caravan verkocht ze er dan bing, Taiwanese pannenkoeken. Ik begon bijna te kirren van plezier toen ik deze pionier zag. Immers: Taiwanees street food heeft een dijk van een reputatie. Ik zou een encyclopedie kunnen schrijven over al het lekkers dat ik er at toen ik ooit vakantie vierde in Taipei: pindakaasijs, soft shell crab en méér. Heel fijn dat Jen een missie heeft, namelijk: “Nederland laten ontdekken hoe delicious de Taiwanese keuken is.”

Taiwanese chicken nuggets

Ze gaat daarbij voortvarend te werk. Ze beitelde al geregeld aan het aanbod van haar kraam, maar inmiddels heeft ze sleutels van haar eigen zaak in de Jan Hanzenstraat op zak. Jen’s Bing is de naam, met als onderschrift ‘Bubble Tea, Taiwanese food & Grocery’. Wanneer de zaak opengaat, is nog niet bekend. Maar in ieder geval binnenkort – volg haar op FB/Insta. Tot die tijd kun je al veel happen bij haar ophalen, waaronder gestoomde broodjes met pulled pork, pinda’s en koriander (5 euro) of met tofu, komkommer, tomaat, sesamsaus en lente-ui. Ook verkoopt ze chicken nuggets op z’n Taiwanees: yan su ji, gemarineerde kipfilet met peper en Taiwanese kruiden gehuld in een krokant korstje. “In Taiwan zul je ze zeker tegenkomen op vrijwel iedere night market.”

Vrolijke drankje
Een andere klassieker in veel Aziatische landen, inclusief Taiwan, is bubble tea. Dit vrolijke drankje bestaat uit thee, melk en ‘parels’. Deze balletjes worden gemaakt van tapioca, zetmeel uit de cassavewortel. Ze zijn ‘chewy’ van textuur en een beetje glibberig. Ze zijn er in verschillende kleuren en smaken. Bubble tea kun je zowel warm als koud drinken. Koud vind ik deze thee het lekkerst, zeker met dit fijne weer. Jen heeft onder meer Bubble Green (4 euro) Tea en Bubble Roast Tea op het menu. Tegen bijbetaling kun je de ‘gewone’ parels laten vervangen door parels gekookt in bruine suiker. Waar ik ook benieuwd naar ben, is de Tiramisu Milk Tea of de Hot Ginger Milk Tea. Kijk, dat is nou zo’n leuk als je in Amsterdam woont. Je ontdekt er ieder moment iets nieuws. Helemaal als je in West woont!

DeWestkrant