Onthulling kunstwerk ‘Surround Sound’ op Plein ’40-’45

Kunstwerk 'Surround Sound' op Plein '40-'45.
Hoogstins

Op 4 april is het kunstwerk Surround Sound op Plein ’40-‘45 officieel onthuld. Het kunstwerk in Nieuw-West bestaat uit een kleurrijke beschildering van tegels, plantenbakken en banken op het plein. Surround Sound is gemaakt door de Spaanse urban painter Kenor in samenwerking met Stichting Street Art Museum Amsterdam (SAMA). Zoals we eerder schreven, is het kunstwerk een cadeau aan de wijk van Bloomberg Philantrophies, het Amsterdamse Fonds voor de kunsten en de gemeente Amsterdam.
Surround Sound is onderdeel van het ‘Asphalt Art-project’ van Bloomberg Philantrophies, waarmee de stichting versteende plekken in inmiddels meer dan veertig steden door kunstprojecten opsiert. Amsterdam is een van de eerste steden in Europa waar dit project voet aan de grond krijgt. SAMA en Kenor mochten het kunstwerk in Nieuw-West onder meer maken omdat zij mensen uit de buurt betrekken bij hun werk.
Uit onderzoek onder gebruikers van Plein ’40-’45 is gebleken dat deze doelgroep meer kleur en licht op het plein wilde hebben. Het kunstwerk speelt op die wens in. SAMA en Kenor hebben zich voor het ontwerp en de kleurkeuze laten inspireren door de ‘Verfdoos-gebouwen’ vlakbij het plein. Samen met de buurt is gekeken welke delen van het plein zouden worden beschilderd. Ook konden mensen meehelpen met het schilderen zelf. Het kunstwerk blijft in ieder geval zichtbaar tot de herinrichting van Plein ’40-’45, naar verwachting in 2025.